První dítě na světě dostalo vakcínu doručenou dronem

Souostroví Vanuatu v Tichém oceánu je osídleno jen řídce. Malé populace jsou rozptýleny po mnoha ostrovech a kromě moře je od sebe často odděluje i nepřístupný terén.

Netřeba asi dodávat, že poskytovat v takových podmínkách základní zdravotní péči je poměrně komplikované. Ze zjištění UNICEF plyne, že jedno z pěti vanuatských dětí nemá ani základní očkování. Tato situace by se však brzy mohla změnit k lepšímu – a to díky dronům.

UNICEF v úterý oznámil, že měsíční miminko z Cookovy zátoky na ostrově Erromango se stalo prvním dítětem na světě, které bylo naočkováno vakcínou proti hepatitidě a tuberkulóze doručenou pomocí dronu. Stroj musel podle dostupných informací urazit více než 40 kilometrů a překonat drsnou horskou oblast ve středu ostrova.

„Dnešní malý let dronu je velkým skokem pro globální zdraví,“ uvedla výkonná ředitelka UNICEF Henrietta Fore v tiskové zprávě. „Dnešní doručení vakcíny, první svého typu, má obrovský potenciál nejen pro Vanuatu, ale i pro tisíce dětí z celého světa, kterým chybějí vakcíny.“

Dron samozřejmě vakcín transportoval víc: celkem jimi mohlo být naočkováno 13 dětí a 5 těhotných žen.

Tato dodávka byla výsledkem společného úsilí UNICEF, soukromých partnerů a místní vlády. Její uskutečnění ovšem nebylo tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jedním z důvodů je skutečnost, že vakcíny je nutné udržovat v chladu. V tomto konkrétním případě byly umístěny do speciálního styrofoamového boxu s ledem. Jeho součástí byl i datalogger, který realizačnímu týmu umožňoval průběžně monitorovat vnitřní teplotu.

Ilustrační titulní foto: HadasBandel, CC BY-SA 4.0

Diskuze (14) Další článek: Facebook využívá údaje o poloze k cílení reklamy a nelze to vypnout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,