První 3TB pevný disk Caviar Green od Western Digital

Western Digital představil první interní pevný disk s rekordní kapacitou 3 TB, k dispozici jsou nejen podrobné informace, ale i první testy.

Před několika týdny jsme vám přinesli podrobný článek o prvním externím pevném disku Seagate GoFlex Desk s kapacitou 3 TB, kterou tvořil zatím samostatně neprodejný disk Barracuda XT s pěti plotnami s kapacitou 600 GB. Zmíněný externí disk sice nabízel slušný výkon, trpěl však problémy s přehříváním při velkém vytížení. Seagate zatím desktopový interní disk neuvedl, předběhl ho ale Western Digital, který oficiálně uvedl nový model do řady Caviar Green, jak se již očekávalo.

Western Digital Caviar Green 3 TB

Nový 3TB pevný disk (k dispozici je i 2,5TB model WD25EZRSDTL) od společnosti Western Digital s označením WD30EZRSDTL patří do řady modelů Caviar Green, které se vyznačují nižší spotřebou a nízkým hlukem. Samotný 3,5" disk je tvořen pouze čtyřmi plotnami s rychlostí 5 400 otáček za minutu, které se pyšní vysokou hustotou záznamu v podobě 750 GB na jednu plotnu (Advanced Format Technology – 4096bitové sektory).

17101_large_2.JPG tabulka.PNG
Podrobný přehled parametrů

K připojení používá rozhraní SATA 3 Gb/s, disponuje 64MB cache, průměrná odezva při seeku je 15 ms. Hladina hluku v klidu je 24 dBA, při maximální zátěži pak nepřekročí 29 dBA. Co se týče spotřeby, při spánku spotřebuje pouze 0,75 W, v případě čtení nebo zápisu si řekne o 5,5 až 6,25 W. Disk podporuje řadu technologií jako GreenPower (snížení spotřeby, teploty i hluku), IntelliPower, IntelliSeek nebo NoTouch ramp load.

big_3tb_angle5.jpg

Dva terabajty nestačí každému

Pokud máte starší počítač a chcete si pořídit pevný disk s kapacitou přesahující 2 TB, setkáte se mnoha problémy. Drtivá většina základních desek totiž obsahuje pouze zastaralý BIOS, který takové kapacity nepodporuje, a pokud podporuje, tak s mnohými omezeními v podobě nemožnosti bootování z 64bitového GPT (Master Boot Record již nelze použít, maximálně pro kapacitu 2,19 TB) či problémy s AHCI módem.

3tbgreen.jpg

Nová generace biosu v podobě EFI (Extensible Firmware Interface) se sice objevuje u nových základních desek, nicméně Apple již EFI používá poměrně dlouho. Pokud chcete navíc disk použít jako bootovací, musíte mít také 64bitový operační systém. Western Digital ale s problémy počítal a v retailovém balení (příplatek 60 USD) spolu s diskem obdržíte i speciální řadič do PCI Express ×1 slotu (HighPoint RocketRaid 620 PCI Express, dva SATA 6 Gbit/s porty), který pomocí kompatibilního ovladače zajistí dostupnost celé kapacity pevného disku i bez UEFI.

big_3tb_chart.jpg

Testy výkonu

WD Caviar Green s kapacitou 3TB bude jistě otestován na mnoha zahraničních serverech, nicméně mezi prvními, kteří poskytli kompletní recenzi, jsou například HotHardware, LegitReviews, PC Perspective a StorageReview. Výběr některých testů (SiSoft Sandra 2010, CrystalDiskMark, HDTach, PCMark Vantage, ATTO Disk Benchmark, HDTune, IOMeter, Yapt) si můžete prohlédnout na těchto grafech:

3tb_vantage1.png atto.jpg iometer-ios-file.jpgpcperfc-copy.jpg pcperfc-create.jpg

I když je z testů patrné, že se nejedná o výkonný disk s rychlostí 7 200 otáček za minutu, jeho výkon se v některých případech velmi blíží hodnotám mnohem rychlejších disků (rychlost sekvenčního čtení téměř 150 MB/s, sekvenční zápis kolem 110 MB/s), v některých testech patří dokonce mezi nejrychlejší.

Nízká cena za gigabajt

Tříterabajtový Caviar Green je v prodeji za cenu 239 USD (přibližně 5 500 Kč s DPH), cena za jeden gigabajt se tak pohybuje na hranici 0,08 USD (pod 2 Kč). Pro srovnání, 2TB Samsung EcoGreen disponuje cenou 0,06 USD za jeden GB. K disku je poskytována tříletá záruka.

3tb-free-capacity.jpg wd 3tb win7 ident.png
Využitelná kapacita je 2,72 TB, při nekompatibilitě ale můžete přijít i o 2 TB

S rostoucí kvalitou multimédiálních a dalších souborů stoupají i nároky na úložnou kapacitu, první 3TB pevný disk je tak dalším milníkem na cestě k dalším a ještě větším kapacitám. GUID Partition Tablet (64) nám snad zase na nějakou dobu vystačí, jeho limit je totiž 18 exabajtů.

Diskuze (18) Další článek: Microsoft zostra kritizuje OpenOffice.org

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,