První 288Megabitová RDRAM paměť

Firma NEC ohlásila první RDRAM paměť s kapacitou 288 Mbitů.
Firma NEC oznámila první 288Mbitovou RDRAM paměť. Pro výrobu této paměti je použita 0,18mikronová technologie. Režijní náklady tohoto čipu jsou jen o 20 procent vyšší než u dosavadních 128Mbitových RDRAM pamětí. Na sympóziu 2000 VLSI Circuits zaznělo, že díky stoupajícím ziskům i výtěžnosti je možné přemýšlet o zrychlování RDRAM pamětí.

Například firma Samsung Electronics chce urychlit RDRAM paměť na 850 MHz s 0,21mikronovou technologií, na 910 MHz při 0,19 a na 1 GHz při použití 0,17mikronové technologie. Firma NEC původně tento postup také plánovala, ale později přesunula pozornost na 0,18mikronovou technologii pro nové 288 Mbitové RDRAM obvody.

Firma NEC rovněž plánuje ohlásit nové 256Mbitové RDRAM paměti v šestnáctinové konfiguraci při přechodu na 0,15mikronovou technologii. Protože adresová sběrnice RDRAM je pevně daná, může potom PC počítač používat 64bitovou paměťovou sběrnici s modulem RIMM, pokud se použijí tyto nové 256Mbitové RDRAM paměti.

Živě komentuje: Zdá se, že o RDRAM pamětech ještě uslyšíme. Rychlý vývoj novinek v oblasti SDRAM a stagnace v RDRAM (včetně dalších faktorů, jako byl nepoměr cen, teoretických a skutečných výkonů atd.) navozoval dojem, že RDRAM paměti jsou definitivně na ústupu. Události posledních dnů však dávají tušit, že jim ještě není odzvoněno. Naději mohou přinést v přepočtu na kapacitu nižší režijní náklady této kapacity nebo nedávno ohlášená technologie QRSL.

To všechno zní poměrně optimisticky, přesto však uživatele napadne otázka Proč až teď? Nyní má RDRAM paměť nevalnou pověst, takže se budou muset zainteresované firmy snažit, aby myšlenka neskončila v propadlišti dějin jako neúspěšná paměťová technologie.

Plno uživatelů žel slučuje pojmy RDRAM a RIMM. První zkratka označuje paměťový obvod, druhý jeden typ osazení na modul. Právě v RIMM modulu byla učiněna podle mě druhá chyba, protože datová šířka se na rozdíl od DIMM modulů s SDRAM pamětí zkrátila na 16 bitů. DIMM modul (uživatelé si zkušenosti s ním automaticky převádějí na SDRAM) rázem získal čtyřnásobný náskok v šířce slova. RIMM modul musel jen pro udržení shodné maximální teoretické rychlosti zvýšit takt přenosu právě 4x. Tento fakt silně znevýhodnil RIMM moduly a RDRAM paměti. Stačilo jediné – ponechat datovou šířku 64 bitů a případně ji rozdělit na čtyři 16bitové kanály. Potom by paměti získaly i na rychlosti, protože na každý kanál by připadl jediný obvod, tudíž by nenarůstalo dnes velmi kritizované zpoždění bloku dat.

Nová konstrukce RDRAM obvodů firmy NEC s kapacitou 256 Mbitů umožní rozšířit právě kritizovanou datovou šířku na 64 bitů. Pokud se využijí všechny nové technologie, potom skutečně a ne jen v prospektech může mít RDRAM technologie ve srovnání s SDRAM navrch.

Diskuze (3) Další článek: Index Generator 2.2: Užitečná pomůcka pro webmastery

Témata článku: , , , , , , ,