Notebooky | Acer

První 15,6“ notebook pod 1 kg! Acer ukázal superlehký Swift 5 ze slitin hořčíku a lithia

  • Rekorní hmotnost pod jeden kilogram
  • Design je velmi podobný staršímu 14" modelu
  • Uvnitř najdete procesor Core osmé generace

Už před pár měsíci nás šokoval nový Swift 5, který nabídl absurdní hmotnost pod jeden kilogram v notebooku s 14“ obrazovkou. Nyní Acer opět zvedá laťku a v New Yorku představil jeho větší verzi. A hmotnost se stále udržela pod jedním kilogramem!

IMG_20180523_130204 (1).jpgIMG_20180523_130211 (1).jpgIMG_20180523_130303 (1).jpg

Tělo z lehkých slitin

Aby se nový Swift 5 s 15,6“ obrazovkou stále vešel pod jeden kilogram i s úhlopříčkou větší o čtyři centimetry, muselo se samozřejmě optimalizovat. Displej nově lemují mimořádně tenké rámečky pod 6 milimetrů, díky čemuž se muselo samotné tělo zvětšit jen nepatrně. Okraje displeje jsou jen o chlup větší (5,87 mm) než jakými se chlubí Dell XPS 15 (5,7 mm). Oproti Dellu ale Acer zachovává kameru na horním okraji displeje.

Swift_5_03.jpg

Pochopitelně se muselo sáhnout k co nejlehčím a stále odolným materiálům. Horní a spodní kryt je z lehounké slitiny hořčíku a lithia, prostor pro ruce okolo klávesnice pak z odolné slitiny hořčíku a hliníku. Klávesnice navzdory většímu displeji zůstává klasická bez numerického bloku.

Dotyky displeje i podsvícení klávesnice

Tlak na hmotnost se přitom zásadně nepodepsal na výbavě. Displej je stále dotykový (samozřejmě Full HD) a klávesnici nechybí podsvícení. Uvnitř pochopitelně najdete aktuální procesory Core osmé generace a výkonnou Wi-Fi Intel 9560 s podporou 2×2 802.11ac.

Swift_5_04.jpg

V maximální konfiguraci Acer nabídne 16 GB DDR4 a 1TB SSD. Mezi konektory nechybí USB-C (jen USB, nabíjení a výstup obrazu), dvě klasická USB 3.1, HDMI a čtečka SD karet. Přihlašování potom usnadní čtečka otisků.

Menší 14“ Swift 5 jsme už testovali a kromě hmotnosti nás zaujal barevně věrný displej a kvalitní provedení. Hmotnosti padla za oběť především kapacita akumulátoru, který udrží notebook kolem šesti hodin práce. Acer se u 15,6“ novinky chlubí celodenní výdrží, ale právě výdrž může být u notebooku s větším displejem a stále stejnou hmotností slabším místem. Jak se mi podařilo zjistit, kapacita akumulátoru by u většího Swiftu 5 měla obsáhnout 48 Wh, což by znamenalo oproti 36Wh u menšího Swiftu 5 rozhodně polepšení.

Doplněno: Acer tady bohužel nevystavuje funkční notebook, pouze jeho vypnutý prototyp. Nemohl jsme tedy prověřit všechny parametry, zejména kapacitu většího akumulátoru nebo vyzkoušet notebook při psaní. Hlavní roli tady ale plní nízká hmotnost a to i vystavený kus splňuje. Hlavní důvod, proč tady není použitelný stroj, je ale termín uvedení. 15,6" Swift 5 se totiž začne prodávat až na podzim. Acer se tedy pochlubil hodně dopředu.

Tenké rámečky nepůsobí tak absurdně jako u XPS 15 a notebook na první pohled díky tomu vypadá normálně. Rozdíly oproti základnímu 14" Swift 5 byste poznali jen při přímém srovnání.

Tomáš je v New Yorku na pozvání společnosti Acer.

Diskuze (28) Další článek: S příchodem GDPR možná z webu zmizí otravné cookies proužky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,