První 128 bitový souborový systém od Sunu už brzy

Čas od času neuškodí nahlédnout do světa jiných operačních systémů než jsou Windows, Mac OS či Linux. Revoluční souborový systém vyvinula pro svůj Solaris společnost Sun a má opravdu zajímavé vlastnosti.

Přijít s novým či přímo revolučním souborovým systémem se snaží kde kdo. Větší kapacity disků, obrovské databáze, bezpečnost a zálohování dat a pochopitelně zrychlení přístupu k nim, to všechno jsou důvody pro nový souborový systém. Systému WinFS se zřejmě nedočkáme ani v prvních verzích Windows Vista, ale Microsoft samozřejmě není jediný, kdo pracuje v tomto "oboru". I Sun má eso v rukávu a vynese ho již tento měsíc. Má název Zettabyte File System (ZFS).

ZFS přichází

Na tento nový souborový systém čekají uživatelé již dlouho a již podle popisu slibuje opravdu zajímavé vlastnosti. Měl by být součástí příští verze operačního systému Solaris, ale dostupný bude i pro Solaris 10.

Má nabídnout vysoký výkon, je 128 bitový a samozřejmostí je ochrana dat před poškozením. Vývoj probíhá již od roku 2001 a je postaven na technologii virtualizace, která je hitem dneška. Díky ZFS se může souborový systém rozprostírat na celé řadě záznamových médií, odpadá nutnost správy oddílů a problémy se změnou jejich velikosti.

ZFS má mít rovněž velmi sofistikovaný systém, který má předcházet porušení dat a pochopitelně také zvyšuje výkon celého diskového subsystému. Jednou "reklamní" větou by se to tedy dalo shrnout jako možnost prakticky neomezené kapacity, datové integrity a téměř nulové správy.

Nenastane ani problém se zpětnou kompatibilitou, všechny existující aplikace budou se systémem pracovat. Jak říká hlavní architekt ZFS Jeff Bonwick, celý systém byl kompletně promyšlen od nuly a nově navržen. Bylo "zahozeno" 20 let vývoje staré technologie a kompletně vymyšlena nová.

ZFS je určena pro platformy SPARC i x86. Je přesněji řečeno platformově neutrální. Snadno lze přenést disky ze SPARC serveru na x86 server. Je natolik flexibilní, že je určen pro celou řadu typů systémů od desktopů až po datová centra.

Integrita dat

Administrátoři mají mít velmi snadnou práci, systém se má téměř postarat sám o sebe bez větších zásahů. Redukuje běžné administrátorské úkony až o 80 procent. Integrita všech dat je zajištěna 64 bitovými kontrolními součty, pomocí kterých jsou automaticky detekovány a opraveny problémy.

Velká odolnost vůči rozličným nestandardním situacím má být jedním z pilířů nového systému. Vývojáři jádra Solarisu během testů zkusili téměř milionkrát násilně ukončit systém, přičemž ani jednou nedošlo ke ztrátě dat a narušení jejich integrity.



Porovnání tradiční a ZFS architektury

Při vstupně-výstupních operacích jsou kontrolovány zmiňované 64-bitové kontrolní součty, což pochopitelně stojí nějaký procesorový výkon. To už však není v dnešní době zas takový problém a věnovat nějaký ten procesorový čas a získat tím bezpečně uložená data, to je přijatelná "cena" pro každého administrátora či uživatele.

Ve spojení s RAID má být systém opravdu schopen sám sebe "léčit". Pokud je jedna kopie dat poškozena, na základě kontrolních součtů to ZFS pozná a použije druhou kopii pro opravu. To vše probíhá zcela automaticky bez zásahu administrátora.

Kapacita

Už byla řeč o tom, že je systém 128 bitový, čímž se stává prvním souborovým systémem tohoto druhu. Sami si spočítejte, jakou kapacitu je schopen takový systém adresovat. Vzhledem k současným i budoucím datovým potřebám je díky 128 bitové architektuře rozšiřitelnost takového systému prakticky neomezená.

Vývojáři Sunu počítali s výhledem do budoucnosti 10 až 20 let a odhadli, že pokud bude platit Moorův zákon, po 10 až 15 letech nebudou lidem 64 bitové souborové systémy stačit a bude potřeba o další bit navíc. 128 bitů je tedy slušný základ i pro budoucnost.

I výkon má být úctyhodný. ZFS je postaven na transakčním objektovém modelu a odstraňuje většinu tradičních omezení plynoucích ze vstupně výstupních požadavků na systém. Výsledkem by měl být vysoký výkon.

Nový souborový systém tedy slibuje opravdu velmi zajímavé vlastnosti a naznačuje, kam by mohl vývoj v budoucnu směřovat.

Zdroje: The Register, Sun, Jeff Bonwick

Diskuze (40) Další článek: Microsoft dnes otevře v Praze digitální superbyt

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,