Průzkumník ve Windows 7: dva panely to nejsou, ale...

Průzkumník také umí pracovat s archivy ZIP. Můžete je prohlížet, rozbalit a prostřednictvím funkce Odeslat v kontextové nabídce lze vybrané soubory na jedno kliknutí do ZIPu zabalit.
Kapitoly článku

Rychlé hledání s indexem

Při práci se soubory je pochopitelně nepostradatelné vyhledávání. Při hledání jednoho určitého souboru či složky se nejvíc hodí možnost rychlého vyhledávání přímým psaním – zkrátka začnete psát název souboru či složky a kurzor se zacílí na první nalezenou položku.

Pro větší vyhledávání se hodí vyhledávací pole. To funguje s indexem funkce Windows Desktop Search, která je od Vist integrovanou součástí systému. V tomto případě rovnou filtruje nalezené soubory podle vybrané složky (zahrnuje podsložky). Vyhledává se přitom nejen v názvech souborů, ale také v EXIF hlavičkách fotek nebo přímo v textech dokumentů. Vše funguje velmi rychle.

Při vepisování dotazu do vyhledávacího pole vyjede roletka s historií a také možnostmi dalšího filtrování nalezeného obsahu. Nabídka opět závisí na typu souborů ve složce, u dokumentů lez filtrovat například podle autora či data změny, jinde jen podle data vzniku a velikosti souborů. Libovolné filtry lze aplikovat i přímým zápisem a libovolně je kombinovat.

17.png 18.png
Klasické hledání podle názvu • a hledání s filtrem (samozřejmě je možné obojí libovolně kombinovat)

Indexace souborů je samozřejmě nastavitelná, slouží k tomu funkce Možnosti indexování (najdete v nabídce Start). Zde můžete přesně specifikovat, které soubory, z jakých složek a do jaké hloubky se mají indexovat.

14.PNG 15.PNG 16.PNG
Možnosti indexování

Obecné možnosti vyhledávání (například vypnutí hledání podle indexu) najdete na záložce dialogu Možnosti složky. Ten najdete ve skrytém menu (stisknout Alt) pod nabídkou Nástroje. Dále se tu například stanovuje zobrazování skrytých souborů či odpojených jednotek, co se má zobrazit, zda otevírat jedním kliknutím atd.

19.PNG 20.PNG 21.PNG
Možnosti složky

ISO jen na půl, FTP v pohodě

Součástí Průzkumníka je i funkce pro Vypalování datových CD/DVD. Je to funkce naprosto triviální – vyberete složky či soubory k vypálení, stisknete vypálit a začne se vypalovat. V mezikroku však budete dotázáni, zda chcete s prázdným CD/DVD pracovat jako s USB klíčenkou – v takovém případě dojde k naformátování disku a můžete na něj přetahovat soubory, jako při běžném kopírování a automaticky budou rovnou vypalovány. V případě RW disku můžete samozřejmě i mazat. Je to jednoduché a elegantní řešení.

Novinkou ve Windows 7 je možnost vypalování ISO souborů. Opět je to řešeno zcela jednoduše – vyberete soubor a v horní nástrojové liště se objeví možnost pro vypálení obrazu disku. To se hodí, ale z nepochopitelných důvodů chybí možnost procházení ISO obrazu disku. K tomu je nutné doinstalovat nějaký nástroj třetí strany.

Připomenout se také hodí možnost namapování síťových disků a FTP přístupů. K tomu slouží Průvodce přidáním umístění v síti, který si od vás postupně vyžádá potřebné údaje k vytvoření přístupu. Najdete ho v kontextové nabídce složky Počítač. Se složkami přístupnými skrze FTP se pak pracuje prakticky stejně, jako se síťovými disky a jsou trvale zobrazeny v nabídce Počítač (a můžete si je dát třeba do oblíbených položek v levém panelu).

28.PNG
Průvodce přidáním umístění v síti pomůže namapovat FTP přístup

Průzkumník také umí pracovat s archivy ZIP. Můžete je prohlížet, rozbalit a prostřednictvím funkce Odeslat v kontextové nabídce lze vybrané soubory na jedno kliknutí do ZIPu zabalit.

Dva panely to nejsou, ale…

Průzkumník ve Windows 7 je na první pohled ten tradiční jednoduchý nástroj pro práci se soubory, ale třeba možnosti hledání a filtrování jsou dobře propracované. S mnohými se ale zřejmě shodnu v tom, že není přehlednější a rychlejší práce se soubory, než v dvoupanelovém správci disponujícím zažitými klávesovými zkratkami. Na druhou stranu, pokud neprovádíte často nějaké hromadné přesuny souborů a přetahování myší je vám pohodlnější, nabídne vám Průzkumník všechny potřebné funkce. Osobně mi ale například shází hromadné přejmenování, nebo neustálý přehled o velikosti složky a volném místě na disku.

27.PNG
Vypalování: zkrátka disk, na který zkopírujete, co chcete...

Dvoupanelový správce souborů lze ale ve Windows 7 snadno nasimulovat. Dát si dvě okna vedle sebe bylo samozřejmě možné i ve starších verzích Windows, ale zde je to velmi rychlé – stačí „hodit“ jedno okno myší napravo, druhé nalevo a díky funkci přichytávání oken budou obě zarovnaná k okraji a zabírat přesně polovinu obrazovky.

29.PNG
Skoro...

Rutinní klávesové zkratky F5, F6 a spol. z dvoupanelových správců souborů Průzkumník nezná, ale imunní vůči klávesnici také úplně není. Využít můžete následující klávesové zkratky:

F2: přejmenovat vybraný soubor nebo složku

F2, následně Tab: po přejmenování přepne na další soubor/složku v pořadí

F3: přepne kurzor do pole pro vyhledávání

F4: rozbalí historii procházení složek

Ctrl + Shift + N: vytvoří novou složku

Alt + šipka nahoru: přejde o složku výš ve struktuře

Alt + šipka vlevo: přechod zpět (duplikuje Backspace)

Alt + šipka vpravo: přechod dopředu

Alt + P: zobrazí/skryje panel náhledu

Alt + Enter: zobrazí vlastnosti vybraného souboru či složky

Shift + pravý klik na soubor nebo složku: přidá do kontextové nabídky pokročilé funkce, jako například „Kopírovat jako cestu“, která uloží do schránky cestu k danému souboru, nebo „Zde otevřít příkazové okno“, což vede k otevření příkazové řádky s cestou na danou složku.

Nepřehlédněte:

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,