Průvodce: ICQ a podobné programy

Služby typu Instant Messaging používá drtivá většina uživatelů internetu. Kromě u nás nejrozšířenějšího ICQ je ve hře ještě několik dalších programů, které mají co nabídnout. A pokud máte kamarády užívající různé klienty pro IM, žádný problém. I pro vás existuje řešení.

Instant Messaging je komunikační služba umožňující vytvoření soukromého komunikačního prostoru mezi dvěma jednotlivci případně více lidmi najednou. Tato komunikace probíhá pomocí centrálních serverů, na kterých jsou zprávy zdržovány v případě, že příjemce není v danou chvíli dostupný. Fungování IM tak lze přirovnat k zasílání SMS, kdy každý uživatel dané sítě má přidělený jednoznačný identifikátor a ostatní uživatelé mu mohou zasílat zprávy a pokud má uživatel vypnutý přístroj nebo je bez signálu, zprávu dostane až po opětovném přihlášení. Narozdíl od SMS ale v případě Instant Messagingu zatím neexistují závazné standardy, takže je svět rozdělen mezi uživatele nejrůznějších IM klientů.

Trocha historie

Původ současných kecálků je v jedné z laboratoří oboru počítačové vědy na Massachusetts Institute of Technology. V roce 1983 nastartoval projekt Athena, který  zkoumal využití počítačových sítí ve vysokoškolském vzdělávání. V roce 1987 síť projektu Athena zahrnovala několik tisíc pracovních stanic a mnoho serverů. Velké množství počítačů znamenalo pro administrátory problém s distribucí důležitých zpráv například o plánovaných výpadcích sítě. Email k tomuto použití nevyhovoval, protože nebyl dostatečně rychlý – doručení emailu mohlo v daných podmínkách trvat i několik hodin. Náhradu se rozhodl najít tým vedený C. Anthonym DellaFaraou. Výsledkem byl „Zephyr“ unixový notifikační systém, který umožňoval hromadné rozesílání krátkých textových zpráv. Jeho uživatelé se mohli přihlásit k odběrům různých druhů zpráv (z jednoho serveru, od určité osoby...). I přes původní záměr tvůrců Zephyru vytvořit pouze notifikační nástroj pro správce sítě, začali tento program používat studenti pro vzájemné zasílání zpráv. Velkou výhodou Zephyru bylo také automatické oznámení o tom, kdo se k systému připojuje. Na zprávu bylo možné okamžitě odpovědět, kromě toho už Zephyr umožňoval automatické odpovědi typu jsem na obědě, aby odesílatel původního vzkazu zbytečně nečekal na odpověď.

Zephyr a jeho klony se poměrně rychle staly standardním prostředkem komunikace na některých amerických univerzitách, kde slouží jako prostředek komunikace v některých případech i dnes. V devadesátých letech se koncept navržený Zephyrem vyvíjel, ale velký zlom přišel až v listopadu 1996, kdy izraelská společnost Mirabilis uvedla ICQ (I Seek You). Během prvních šesti měsíců své existence získalo ICQ 850 000 uživatelů a stalo se tak nejrozsáhlejší komunikační sítí využívající internet. V roce 1998 odkoupila ICQ společnost AOL za 287 milionů dolarů. Úspěch ICQ vyburcoval i další firmy k vytvoření vlastních komunikačních systémů. Mezi těmi rozšířenými je Yahoo! IM, MSN Messenger od Microsoftu a také AIM, druhý IM systém produkovaný společností America Online.

Kromě těchto programů, které spolu navzájem nemohou komunikovat, existují ještě další dva typy IM klientů. Jedním jsou komerční aplikace pro nasazení ve firemním prostředí. Ty nabízejí integrování do informačních systémů a hlavně vyšší úroveň bezpečnosti. Druhým typem jsou aplikace, které umožňují komunikaci v několika IM sítích zároveň.

Z čeho je možné vybírat

  

Vlevo je vidět plné menu ICQ Pro. Uprostřed pracovní plocha ICQ Lite a vpravo přihlašovací obrazovka ICQ2Go.

ICQ Pro 2003a Build #3800

ICQ je dostupné v několika verzích, přičemž vlajkovou lodí je ICQ Pro, které kromě klasické IM komunikace nabízí přístup k poště, vyhledávání na internetu, možnost přenosu souborů a další funkce, které v různých obdobách obsahují všechny velké IM klienty. Oproti předchozím verzím nabízí lepší integraci s MS Outlookem a Windows XP. ICQ také umožňuje bezplatné odesílání zpráv na mobilní telefony, pokud to daný operátor podporuje (t-mobile bohužel ne). Vylepšeno bylo také vyhledávání nových kontaktů či práce na sítích chráněných firewallem.

Výhody: u nás jednoznačně nejrozšířenější IM systém, široká škála platforem včetně PDA a Smartphones, většina uživatelů všechny funkce ani nevyužije
Nevýhody: nízká bezpečnost, vysoké systémové nároky, častý spam

ICQ Lite Build #1150

ICQ Lite je odlehčenou verzí ICQ. Nabízí většinu základních funkcí včetně odesílání SMS zpráv (i uživatelům bez registrace na ICQ) nebo nastavení uživatelů, kteří vás uvidí online i v případě, že se tváříte „neviditelně“. AOL v poslední verzi ICQ Lite vylepšil také správu uživatelské historie.

Výhody: poskytuje všechny funkce, které normální člověk potřebuje, má výrazně menší nároky na systém a je bezpečnější díky absenci emailových funkcí
Nevýhody: častý spam

ICQ2Go

Třetí verze ICQ je určena všem uživatelům, kteří nemají možnost instalovat na počítači nové aplikace. ICQ2Go se spouští jako javovská aplikace přes webový prohlížeč. Možnosti této verze jsou omezené na základní funkce, ale odesílání SMS nechybí ani zde. Oproti předchozím verzím je možné přímo z této aplikace zaregistrovat nového uživatele a vylepšena byla i podpora unixových systémů.

Výhody: možnost použití všude, ve škole, v knihovně..., díky použití http protokolu obejde proxy i firewally
Nevýhody: omezené funkce, nemožnost ukládat historii, častý spam

MSN Messenger 5.0

IM klient od Microsoftu byl dlouhou dobu daleko vzadu, co se týká nabídky funkcí i uživatelského komfortu. Poslední verze 5.0 se už dětských nemocí zbavila. Hlavní síla MSN spočívá v poměrně dobrém soukromí uživatelů, bez znalosti emailu, který uživatel použil při registraci, mu nikdo nemůže poslat žádnou nevyžádanou zprávu. V oblasti multimédií nabízí MSN možnost hlasové komunikace či videokonference a také sdílení hudby, i když tam platí určitá omezení daná ochranou autorských práv. U nás není MSN příliš rozšířen, i když je k dispozici česká lokalizace. Na západ od nás je situace odlišná díky propojení emailu na hotmail.com s Messengerem prostřednictvím systému Passport.

Výhody: soukromí, integrace s Windows včetně vzdálené pomoci, čeština
Nevýhody: nepřehledné ovládání, vyšší systémové nároky, malé rozšíření, propojení s .Net Passport, pouze pro Windows a Pocket PC

  

MSN, Yahoo a AOL "mesengři", přesně v tomto pořadí a celé své kráse.

Yahoo! Messenger 5.0

Další kecálek, tentokrát zejména pro uživatele služeb portálu Yahoo! nabízí kromě možnosti posílání vzkazů také videokonference, hlasové spojení nebo odeslání vzkazu na mobilní zařízení (pouze v USA, Indii a Malajsii). Stejně jako konkurence z řady velkých IM sítí nabízí Yahoo! integraci se svými webovými službami. Příjemnou součástí Yahoo Messengeru je kalendář s možností zadávat schůzky a další události.

Výhody: kalendář, pro uživatele služeb Yahoo! integrace s webem
Nevýhody: malé rozšíření v ČR, vyšší HW nároky, reklama

AOL Messenger (AIM) 5.1

America Online vyvinula svůj vlastní komunikační systém pro uživatele služeb America Online, kteří neměli přímý přístup k internetu. I po akvizici Mirabilis a tím získání ICQ nebyl vývoj AIM přerušen. AOL je ze všech hlavních IM systémů asi nejhůře ovladatelný a nejošklivější. Přestože má stejného otce jako ICQ, tyto dva systémy se spolu zatím stále nedomluví, takže Čech nemá žádný důvod AIM používat. Přesto má AIM jednu důležitou pozici, díky široké základně uživatelů AOL je vedoucím IM systémem co do počtu uživatelů. To ale nic nemění na faktu, že pro Čecha je to zbytečný argument.

Výhody: ???
Nevýhody: nespočet

Víceprotokolové komunikační programy

Jak už bylo uvedeno, největší nevýhodou IM systémů je jejich vzájemná špatná komunikace. Řešením může být instalace programu, který se dokáže domluvit s více IM sítěmi najednou. K dispozici je takových programů hned několik.

Trillian.75/ Pro 1.0

Trillian existuje ve dvou verzích, Trilian.75 je zdarma, verze Pro 1.0 pak stojí 25 USD. Uživatelé tohoto SW mohou ve volně přístupné verzi textově komunikovat s uživateli všech hlavních Instant Messengerů a k tomu ještě používat starší formu komunikace IRC (Internet Relay Chat), to vše v jednom jednoduchém interface. Profesionální verze podporuje i hlasovou komunikaci, video konference a větší bezpečnost spojení.

Výhody: jednoduchý interface, podpora všech hlavních IM systémů, větší bezpečnost
Nevýhody: pouze pro Windows

Miranda 0.2.1

Miranda je open source projekt, který vznikl jako klon ICQ se zaměřením na minimalizaci systémových požadavků. Díky otevřené struktuře s možností přidávat vlastní pluginy získala Miranda podporu dalších IM sítí včetně těch méně rozšířených, jako je Jabbler, Gadu-Gadu, nebo Netsend. K dispozici je řada dalších vylepšení od nejrůznějších skinů až po služby informací o počasí. K dispozici jsou také bezpečnostní pluginy nebo nástroje pro práci s historií. Ze všech dostupných IM klientů nás Miranda i přes spartánský vzhled zaujala natolik, že kolega Holčík chystá podrobný návod na práci s tímto programem včetně instalačního balíčku, který vám ušetří většinu práce s nastavením Mirandy.

Výhody: spolupráce s největším počtem IM sítí, jednoduchý interface, minimální HW nároky, čeština
Nevýhody: pouze pro Windows

 

Vlevo Miranda, fešácký Trillian vpravo.

Diskuze (79) Další článek: Počítačová skříň jakou jste ještě neviděli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,