Průvodce džunglí inkoustových tiskáren

Jak koupit inkoustovou tiskárnu přesně podle svých požadavků.
Pokud uvažujete o koupi tiskárny domů nebo do menší kanceláře, máte dvě základní možnosti. Můžete koupit laserovou tiskárnu s rychlým tiskem, vysokým měsíčním objemem, ale pouze černobílým výstupem a vysokou cenou – těmto tiskárnám jsme se věnovali v čísle 20/98. Nebo si pořídíte levnou barevnou inkoustovou tiskárnou, kdy pořizovací náklady začínají už pod třemi tisíci korunami.

Tyto tiskárny se hodí zejména tam, kde je zapotřebí zejména barevný tisk, nevadí nepříliš vysoká rychlost (průměrně okolo 2–4 stran za minutu) a kde snesete vyšší náklady na provoz. Inkoustovým tiskárnám je věnován dnešní cenový přehled a komentář trhu.

Nejlevnější tiskárny do 5 tisíc Kč
Tyto nejlevnější tiskárny jsou svou až drasticky nízkou cenou určeny pro domácí použití. To nevyžaduje profesionální tisk v barvě, postačí nepříliš vysoká rychlost vzhledem k řídkému použití a nevadí nám ani celkem vysoké náklady na tisk. Zejména nejlevnější tiskárny neumožňují současné použití černé a barvené kazety, aby se dosáhlo co největší úspory nákladů a tiskárna mohla být co nejmenší.

Lexmark už za tři tisíce
Zcela bezkonkurenční cenou útočí na český trh Lexmark 1100 Color Jetprinter, která svými necelými třemi tisíci nemůže zůstat pro nikoho, kdo o koupi uvažuje, bez povšimnutí. Je dodávána s jednou tiskovou hlavou a tříbarevnou barevnou kazetou (CMY); pokud chcete tisknout černě, dokupte si i černou kazetu (což celkovou cenu ale patřičně zvedne), jinak bude se bude černá na papíře skládat ze tří barev a výsledek bude spíše šedivý než černý. Rychlost tiskárny i rozlišení 600 dpi jsou na nízkou cenu tiskárny velice dobré, ovšem za cenu nižší kvality výstupu. Fotografie jsou i při tisku na speciální papír zrnité a mají viditelné proužkování. Ovšem kvalita černobílého textu při použití černé kazety je více než uspokojující, takže nebudete-li mít příliš vysoké nároky, lze říci, že vás tento Lexmark uspokojí po všech stránkách.

Levný kanón
O něco dražší (o necelých tisíc korun) je konkurenční Canon BJC 250, tiskárna, která také používá pouze tříbarevné tiskové kazety a je nutné při potřebě tisku kvalitní černého textu vyměnit za černou tiskovou kazetu, která je oproti Lexmarku 1100 CJP již dodávána v ceně. I když má tiskárna nižší tiskové rozlišení, 360 dpi, celkově tiskne fotografie o poznání lépe než Lexmark, i když znatelně pomaleji (dá se říci, že se jedná o nejpomalejší tiskárnu na inkoustovém trhu). Co se týče černobílého tisku, jsou na tom obě prakticky stejně, a sice co do kvality, tak i do rychlosti. Nevýhodou se zdá být absence výstupního zásobníku (stejně je na tom i BJC 4300), takže potisknuté listy papíru se nemají kam „odklidit“; buďto tedy budou padat přímo na stůl nebo taky úplně někam jinam. Na druhou stranu se ušetří místo na pracovním stole.

S výkonem na hraně
Počátkem minulého roku přispěla do mlýna i společnost Xerox čtyřstránkovou tiskárnou DocuPrint XJ4C (testována v čísle 4/98). Ta je v současnosti nahrazena již šestistránkovým modelem DocuPrint XJ6C, který umí rozlišení 1 200 × 600 dpi (na tuto cenovou kategorii nadprůměr), přičemž je nabízena za nižší cenu než byla uvádějící cena starší XJ4C. Výhodou jsou rozdělené tiskové kazety pro každou barvu zvlášť, takže je možné vyměňovat je postupně, když jedna z nich dojde.

Dvanáctistovka za pět
Dalším Lexmarkem v této kategorii levných tiskáren je vynikající 3200 Color Jetprinter, který je v současnosti nabízen k počítači Compaq Presario (recenze v tomto čísle). Tiskne v rozlišení 1 200 dpi, 6 stran černobíle a 2,5 strany barevně. Oproti modelu 1100 je nejméně o celý krok vpřed, a sice zejména díky čtyřbarevnému tisku a výbornému tisku textu; ten na dobrém papíru nerozeznáte od průměrného laseru. Tisk fotografií na speciálním papíru je velice jemný díky vysokému rozlišení, pouze při detailním pohledu zjistíte proužkování. Pokud tedy máte pár peněz navíc, rozhodně dejte přednost tomuto modelu před sice levnějším, ale co do kvality slabším modelem 1100.

Špičky v kategorii
Cenou prakticky na hranici pěti tisíc se zde umístila další tiskárna společnosti Canon, BJC 4300. Protože jsem ji recenzoval v minulém čísle, zmíním snad jen její maximální vnější podobnost s BJC 250, čtyřbarevný tisk, možnost fototisku, vyšší rozlišení pro barevný tisk (720 × 360 dpi) a rychlost. Je možné také zaměnit tiskovou hlavu za skenovací – získáte tak barevný skener s rozlišením 360 dpi.

Poslední a nejdražší z této kategorie, je Epson Stylus Color 440. Stejně jako všechny ostatní Epsonky používá k tisku technologii Micropiezo, kterou jsme popisovali již skoro před dvěma lety v čísle 9/97. Díky ní inkoust lépe proniká do papíru a také rychleji schne, než je tomu u klasického inkoustové tisku. Na rozdíl od předchozích tiskáren používá čtyřbarevný tisk, barevná i černá kazeta jsou instalovány zároveň, takže nejenže není zapotřebí vyměňovat kazety, ale také je znatelně lepší tisk fotografií a barevné grafiky vůbec. Tiskárna umožňuje vytisknout barevně až 2,5 strany za minutu (rychlost mechaniky), reálně se však blíží k jedné, podle zvoleného programu a předlohy. Obrázky z této tiskárny mají dobrý rozsah tónů a kvalitní barvy. Pokud vám jde především o barvu a chcete se vejít do cenové hranice pěti tisíc, tato tiskárna je optimální volbou.

Cenově průměrné tiskárny do 10 tisíc Kč
Tiskárny, jejichž cena se pohybuje od pěti do deseti tisíc korun, se již hodí i pro nepříliš zátěžové použití v kancelářích, i když jsou stále pasovány výrobci do domácností. Vyznačují se rozlišením 600–1 440 dpi, hodí se při použití speciálních médií i pro tisk barevných fotografií; cena za kvalitní výsledek je ale poměrně vysoká, zejména tisková média stojí dost (od 10 do 20 Kč za stránku). Při použití standardních listů papíru dosahují průměrných, výjimečně i výborných výsledků.

Packard vede
Nejlevnější tiskárnou s cenou hned za magickou hranicí pěti tisíc korun je již postarší HP DeskJet 690C. Jako jediná z tiskáren Hewlett-Packard (nepočítaje přenosnou DeskJet 340) nepoužívá nové technologie pro zkvalitnění výstupu tisku, jako je vyhlazování a víceúrovňový tisk. Díky těmto technologiím dosahují všechny tyto tiskárny stejných či dokonce lepších výsledků než tiskárny, které tisknou ve fyzickém rozlišení 600 dpi. Všechny modely HP v tabulce jsou ve skutečnosti tiskárny s rozlišením 300 dpi využívající uvedené technologie (souhrnný název je PhotoREt II). Právě tiskárna DeskJet 690C je jediná, která tiskne v opravdové fyzickém rozlišení 600 dpi. Dosahuje v něm dobrých výsledků jak v černobílém textu a grafice, tak v barvě, ovšem je relativně pomalá. Pokud chcete zvýšit kvalitu barvených fotografií, můžete zaměnit černou kazetu za speciální tříbarevnou, takže celkem tisknete až šesti barvami.

Fotografie na dlani
Hned v závěsu jsou další modely HP DeskJet 710C, který je s 690C parametry velice podobný, dosahuje však vyšší rychlosti tisku a kontrastnějších barev při fotografickém tisku, a nedávno uvedený HP DeskJet 720C. V našem testu uveřejněném v loňském invexovém čísle dosáhl nejlepších výsledků pokud jde o tisk fotografií. Co do kvality tisku se s ní může rovnat snad jen její mladší a podstatně dražší kolega ze stejné díly DeskJet 2000C a konkurenční Epson Sylus Color 850. Je taky celkem svižná, umožní tisknout až šest stran černobílého textu.

Rozlišení na špici
Na oblast domácností či menších kanceláří se zaměřuje také tiskárna Epson Stylus 640, která je velice podobná levnější Stylus Color 440. Dokáže však tisknout ve vyšším rozlišení, 1 440 × 720 dpi; je také rychlejší. Stejně jako všechny tiskárny Epsonu formátu A4 má vstupní zásobník na 100 listů a výstupní na 30. Kvalita černobílého textu se prakticky blíží laseru, barevný výstup také stojí díky vysokému rozlišení za to.

O tom, že je v této kategorii opravdu narváno kvalitními tiskárnami, svědčí i Lexmark 5700 Color JetPrinter. Stejně jako model 3200 nabízí tiskové rozlišení 1 200 dpi, díky němuž má na svoji cenu excelentní grafický výstup s výbornou reprodukcí barev, i když ne tak výborný jako HP DeskJet 720C. Další předností této tiskárny je rychlý tisk černobílý i barevný. Hned v závěsu se nachází cenově i parametry podobná Lexmark 7000 Color JetPrinter, která se oproti předchozí pyšní kvalitnějším barevným tiskem, zejména díky náplním pro fotografický tisk, které jsou součástí dodávky.

V této cenové relaci se nalézá i druhý počin Xeroxu, model DocuPrint XJ8C. Zaplatíte více jak dvakrát více a získáte osmistránkový tisk při rozlišení 1 200 × 1 200 dpi. Vzhledem k tomu, že je to novinka, praktické zkušenosti s kvalitou tisku zatím nemáme.

Více barev více vidí
Do deseti tisíc se vejde i nová tiskárna Olivetti JP 883, která nabízí tisk výborné kvality. V této tiskárně byla použita nová technologie Pentachrom; ta k tisku používá pět základních barev, takže JP 883 je vybavena dvěmi tiskovými hlavami, černou a čtyřbarevnou. Olivetti nabízí k této tiskárně i speciální papír, dobrých výsledků však JP 883 dosahuje i na obyčejném papíru. Protože nás levnější modely Olivetti, JP 90 a 190 v testu tiskáren v čísle 19/98 moc nepřesvědčily, těším se, až otestujeme i tento – podle všech indicií skvělý stroj.

Dražší tiskárny do 20 tisíc Kč
Pokud si pořizuje inkoustovou tiskárnu domácí uživatel nebo student, určitě neutratí více jak deset tisíc. Proto je tato cenová kategorie, 10 až 20 tisíc korun, situována spíše pro opravdu náročné uživatele, menší a střední kanceláře či grafická studia (lze použít např. pro náhledy barevného materiálu). V této cenové relaci je možné tiskárny zapojit do sítě díky vysoké rychlosti, kvalitní je barevný i černobílý tisk, který dotahuje na laserové tiskárny. Nacházejí se zde i tiskárny formátu A3 (HP, Canon), některé zvládají i PostScript (Lexmark).

Rychlost jako z laseru
Hned za hranicí deseti tisíc se nachází pětistránková tiskárna Canon BJC 7000 (testována v čísle 19/98), nejlepší A4 tiskárna společnosti. S rozlišením 1 200 × 600 dpi již vystupuje z průměru předchozích modelů Canon, a i když je nabízena za prakticky stejnou cenu jako HP DeskJet 895Cxi, jejích kvalit nedosahuje.

HP DeskJet 895Cxi nechybí ani rychlost, ani kvalita. Je vhodná pro menší kanceláře díky možnosti potisknout až 10 stránek černobíle, kvalita barevného tisku se blíží levnější HP DeskJet 720C. Hovoří pro ni zejména cena, za níž dostanete opravdu maximum.

Hned za ní v závěsu se nachází podobná Espon Stylus Color 850 dosahující při černobílém tisku kvalit laserové tiskárny v rozlišení 600 dpi. Při tisku fotografií je sice slabší než předchozí konkurent, ovšem toho zase válcuje zejména rychlostí tisku v barvě (hned za HP DeskJet 200C jde o nejrychlejší inkoustovou tiskárnu, co se týče barevného tisku). Snad bych jen vytknul až moc syté barvy (viz test tiskáren v čísle 19/98). Letos by se měl na trhu objevit i model 850N, který bude mít zabudován tiskový server a tudíž jej bude možno používat i v síti.

Inkoustový PostScript
Kromě klasických levných JetPrinterů nabízí Lexmark i tiskárny určené pro grafická studia – OptraColor 40 a OptraColor 45. Obě tiskárny zvládají PostScript Level 2, obě je možné zapojit do sítě (modely 40N a 45N – jsou v průměru o osm tisíc dražší), obě tisknou rychlostí čtyř barevných stran za minutu a umožňují rozlišení až 1 200 dpi; maximální zátěž je pět tisíc stran měsíčně. Rozdíl mezi nimi je v potisknutelném formátu papíru – 40 zvládne „pouze“ A4, model 45 už A3, což ji posouvá do další cenové kategorie nad 20 tisíc.

Do naší kategorie patří i dvě tiskárny tisknoucí na formát A3 – levnější Canon BJC 4650 a o tři tisíce dražší HP DeskJet 1120C. První se hodí spíše pro domácí použití kvůli nižší rychlosti tisku, druhou lze používat i v kanceláři. Můžete na nich tisknout barevné plakáty a další věcí, které se na formát A4 prostě nevejdou. Lze samozřejmě tisknout i na tento formát.

Nejdražší tiskárny nad 20 tisíc Kč
Začínají na dvaceti tisících a končí na několika stech. To jsou profesionální inkoustové tiskárny pro grafická a DTP-studia, která vyžadují kvalitní barevný tisk, zejména na velké formáty A3 nebo A2, popř. i A0. Tato cenová relace již není určena pro domácí uživatele, kteří si na inkoustovkách tisknou fotografie z dovolené. Tady houstne vzduch a přežívají jen ti nejlepší.

Inkoustovky v síti
Bombou v této kategorii využívající klasické inkoustové technologie (tedy nikoliv pevného inkoustu – vosku, jako je tomu u tiskáren Tektronix), je HP DeskJet 2000C a její síťová verze 2000CN, která definuje nový pojem: inkoustová síťová tiskárna. Aby mohla inkoustovka úspěšně tisknout v síti, musí splňovat jedno základní a hlavní kritérium – výkon. A je třeba říci, že ta dvoutisícovce rozhodně nechybí. Kromě toho je první tiskárnou HP, která používá tiskové hlavy oddělené od inkoustových kazet. Vzhledem k tomu, že jsme ji recenzovali celkem nedávno (číslo 19/98), nebudu tu obšírně popisovat její kvalitu (ta je samozřejmě zaplacena patřičnou cenou).

A2 není hranicí
V této cenové relaci se nalézají i všechny tiskárny formátu A2. Nejlevnější Canon BJC 5500 a Tally T7070 Color, podstatně dražší pak Epson Stylus Color 3000. Protože se již jedná o profesionální tiskárny zejména ke kancelářskému využití, odpovídá tomu i možné příslušenství, jímž lze tiskárny dovybavit (další podavače, rozšiřující rozhraní apod.). Hodí se pro grafická a DTP-studia, která si nemohou dovolit podstatně dražší plottery. Rychlostí, rozlišením a hlavně cenou z nich vybočuje Epson, který umožňuje tisknout v rozlišení 1 440×720 dpi (Micro Piezzo) a 8 stránek za minutu.

Nejdražší tiskárnou používající klasickou tepelnou technologii tisku v našem přehledu je suverénně Epson Stylus Color 5000 Pro, tiskne na formát A3+ (tzn. lze potisknout o krapítek více než klasickou A3). Jedná se o profesionální tiskárnu, čemuž napovídá přídavek Pro v názvu, rozlišení 1 440 × 720 dpi a 6barevný tisk umožňující opravdu fotografickou kvalitu v pravém slova smyslu (ovšem patřičně zaplacenou).

I vosk je inkoust
Samostatnou kapitolou jsou tiskárny společnosti Tektronix, které používají k tisku tuhý inkoust, vosk. Tento vosk je vysokou teplotou roztaven a pak nanášen na papír. Technologie dosahuje vynikajících výsledků tisku, a to jak černobílého, tak barevného, protože nedochází k rozmazávání, což je častý jev u klasického tekutého inkoustu. Všechny tyto tiskárny se cenou nacházejí daleko za hranicemi 100 tisíc korun, jsou tedy spíše než pro běžného uživatele určeny pro velké kanceláře vyžadující kvalitní barevný tisk. Tomu svědčí i délka nahřívání tiskárny (zhruba 20 minut) a vysoký odběr proudu. Jednotlivé modely tisknout od A4 až do A0 s rychlostmi kolem 6–8 stran A4 za minutu. Tiskárny se hodí i pro DTP a grafiky, protože umí i PostScript Level 3.
Váš názor Další článek: Je tu nové ICQ, vypadá velice funkčně!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,