3D tisk | Byznys

Prusa Reseach si chce vyrábět i své vlastní základní desky. Už má pod střechou skoro všechno

Česká fabrika na 3D tiskárny Prusa Research už nějaký čas vyvíjí i své vlastní základní desky a Josef Průša se nyní jejich výrobou pochlubil na svém Twitteru.

Firma už od svého počátku staví na principech projektu RepRap – replicating rapid prototyper, který se zrodil před šestnácti lety na univerzitě v britském Bathu.

Cílem bylo vymyslet mašinu, která dokáže vyrobit co nejvíce dílů pro svoji vlastní konstrukci. Výsledkem bylo několik licenčně svobodných návrhů 3D tiskárny Darwin a Mendel. Zatímco základní konstrukcí Darwinu se inspirovali třeba inženýři z Ultimakeru, na Mendelu před lety postavil svoji legendární tiskárnu zase Prusa Research. 

Stále více vlastních komponent

V Praze používají hromadu plastových dílů vyrobených na vlastní farmě strojů a firma potupně nakupuje další a další průmyslové mašiny, aby byla co nejvíce nezávislá i při konstrukci ostatních komponent.

Dnes to jsou tedy i vlastní tiskové struny Prusament pro FFF/FDM a fotocitlivé pryskyřice pro stereolitografii MSLA od Prusa Polymers. Další plastové díly si firma vyrábí na vlastním vstřikolisu a Prusa Research ve své holešovické centrále již dříve otevřel také komunitní a skvěle vybavenou dílnu PrusaLab.

Integrace pod jednu byznysovou střechu nicméně nadále pokračuje, in-house výroba tištěných strojů je tedy v tomto směru jen dalším logickým krokem – krokem umocněným nejen táhlými problémy v dodavatelských řetězcích.

Diskuze (28) Další článek: Čínská světelná show z dronů se změnila v noční můru. Začaly samovolně padat k zemi na dav lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,