Průměrný uživatel sítě O2 stáhne 30 GB měsíčně (aktualizováno)

V síti českého O2 meziročně vzrostl objem přenesených dat o 35 procent. V absolutních číslech to dělá 24 PB měsíčně a v průměru na každého uživatele 30 GB dat měsíčně. Ve špičce je souhrnný datový tok sítě O2 135 Gbps.

Poměrně obdivuhodná čísla stojí za menší rozbor – je 30 GB měsíčně na jednoho uživatele hodně, nebo málo? Při objemu dnešních webů a především datové náročnosti videí to není až zas tak překvapivé. Jen jeden díl Týdne Živě v plném rozlišení vám může vzít téměř jeden gigabajt a při běžném surfování můžete za pár minut stáhnout stovky megabajtů. Průběžně jeden gigabajt denně proto nebude pro aktivnější uživatele internetu až takový problém.

Pokud si ovšem podělíme absolutní číslo průměrem na jednoho uživatele, tak nám vychází, že Telefónica předpokládá 800 tisíc datově aktivních uživatelů, tzn. že 30 GB měsíčně nepřipadá nejen na každého uživatele ADSL přípojky, ale také na mobilní připojení. V tiskové zprávě to nakonec firma sama uvádí: „Jeden klient využívající datové služby O2 (je jedno, zda mobilní či fixní) přenese v průměru 30 GB dat.“ V kontrastu s 2GB omezením FUP u standardního tarifu mobilního internetu to působí pozoruhodně.

Odpovědí na vysoká průměrná čísla budou podnikové systémy a hosting. Řada firem i státních institucí provozuje své služby přímo v datacentrech O2 a gigabajty jen sviští i díky uživatelům vně sítě. Realita průměrného datového uživatele O2 tak bude úplně v jných číslech, obzvlášť u mobilního připojení. (Pozor: faktická oprava níže – „Aktualizováno“)

Telefónica mimo jiné mezi prvními na světě otestovala 100Gb internet a mezi prvními poskytovateli připojení v Česku spustila IPv6.

Operátora jsme požádali o upřesnění dat.

Aktualizováno

Od Telefóniky jsme dostali překvapivé vyjádření k uvedeným datům – v celkovém objemu dat nejsou započtena data korporátních služeb a hostingových center. „Udávané číslo 30 GB měsíčně se týká fixního zákazníka, který je obsluhován Telefónikou jako internetovým poskytovatelem,“ vysvětluje Blanka Vokounová, zástupkyně operátora. Znamená to tedy, že běžný uživatel skutečně běžně stáhne desítky gigabajtů dat měsíčně.

Diskuze (40) Další článek: Osm důvodů proč přejít na Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,