Provoz na Internetu: čtyři petabyty za měsíc a stále roste

Dovedeme spočítat hustotu provozu dat na dálnici či počet diváků u televize - ale jaký objem dat...
Dovedeme spočítat hustotu provozu dat na dálnici či počet diváků u televize - ale jaký objem dat dnes protéká světovým Internetem? Známý výzkumník a autor několika knih George Gilder na podkladě svých výzkumů a měření tvrdí, že webový provoz činí zhruba čtyři petabyte za měsíc. Je to více než stonásobek hodnoty z doby před třemi lety; znamená to, že roční růst je více než pětinásobný (500% ročně). Jiní výzkumníci používají parametr "zátěže" Internetu a tvrdí, že v posledních letech se zvyšuje desetinásobně za rok (1000% ročně). Dříve se k vyjádření růstu Internetu často používal počet webových stránek; tato hodnota ale pomalu přestává mít jakýkoli význam. Stále více webů - a především: weby nejdůležitější, informacemi nejbohatší - vlastně žádné stránky nemá, jsou vytvářeny z databáze informace na žádost uživatele a není možné je staticky indexovat. Nicméně se odhaduje, že web má nyní 200 miliónů statických stránek, a to je "pouze" nějaký 90% vzrůst od loňského prosince. Pokud bychom zkusili i tyto generované stránky sečíst podle jejich unikátního, neopakujícího se obsahu, může mít Internet až miliardu stránek - alespoň to tvrdí Louis Monier z AltaVisty.
Dobrými měřítky není ani počet webových serverů kvůli nejasnostem se servery virtuálními, ani počet "hosts", unikátních IP adres, zejména kvůli firewallům.
Zatím tedy provoz na Internetu roste tempem patnácti procent za každý měsíc; odhaduje se, že tento růst bude pokračovat ještě tři až pět let, než se zpomalí.
Váš názor Další článek: Druhé zlato BUDE!

Témata článku: , , , , , , , ,