Provětrejte svou CD ROMku

Precizní otestování CD-ROM mechaniky pomocí programu CD Speed 99.
Číslo s příponou "x" na čelním panelu mechaniky CD ROM, pokud jej zde vůbec najdete, by mělo vystihovat její výkon. Je zřejmé, ze osmirychlostní mechanika bude vždy horší než 52 rychlostní Kenwood, nicméně při srovnání dvou podobných mechanik například s rychlostí 32x a 36x, nemusí být vždy vítězem ta, která se honosí vyšší hodnotou. Přesného srovnání můžete dosáhnout pouze s kvalitním benchmarkovým programem, nejlépe pak takovým, který se specializuje výhradně na testování CD ROM. Jako ideální se mi pro tento účel jeví CD Speed 99 nabízející skutečně podrobné a dostatečně přesné výsledky.

Po stažení zkomprimovaného souboru, který je velký pouze 173 kB (!), stačí rozbalit jeho obsah do vybraného adresáře a úmorný test vaší mechaniky může začít.

V okně programu doporučuji nejprve návštěvu menu File-Options, kde se dají nastavit veškeré parametry testu, včetně celkové délky trvání. Pak už jen zbývá vložit nějaký disk do mechaniky a stisknout tlačítko Start.

K dispozici jsou následující možnosti:

  • Transfer Rate Test - měří rychlost přenosu dat a zobrazuje výsledky prostřednictvím grafů. Během testu se zobrazuje rychlost otáčení CD ROM (v násobcích historicky prvního CD ROM).
  • DAE Quality Test - z tohoto testu se dozvíte, jak dobře si vaše mechanika poradí s extrahováním audio stop na pevný disk.
  • Seek Times Test - měří se průměrné doby přístupu. K tomuto testu je potřebný CD disk s kapacitou alespoň 70 minut (cca. 620 MB).
  • CPU Utilization Test - využití procesoru při čtení rychlostí 1x, 2x, 4x a 8x.
  • Burst Rate Test - rychlost přenosu dat z host-adaptéru k disku. Test využijí především majitelé SCSI disků.
  • Spinup/spindown Test - rychlé mechaniky po určité době, kdy na ně není vystaven žádný požadavek, zpomalují nebo úplně zastavují svůj chod. Tento test měří jak dlouho trvá náběh na rychlost, při níž mechanika začíná opět číst.
Samotné výsledky nejsou nadměrně obsáhlé a díky přehlednému zpracování jsou snadno pochopitelné každému, kdo má alespoň základní informace o hardwaru. Mnohem větší využití ale CD Speed 99 najde především při srovnání dvou nebo více mechanik. Výsledky si lze uložit do textového souboru, nebo do souboru DAT, který můžete odeslat autorovi programu.

Pokud se vám tento program nebude líbit, nebo pro něj po otestování své mechaniky nenajdete další využití, jistě vás potěší způsob odinstalace – stačí najít a smazat adresář, do něhož jste program umístili. Nemusím snad zdůrazňovat, že registry i složka Windows zůstanou bez poskvrnky.

Download, velikost: 173 KB.

Diskuze (14) Další článek: Nova vysílá z Internetu!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,