ProtonMail předal policii IP adresu jednoho aktivisty. Teď musí „aféru“ vyžehlit

Šifrovaná e-mailová služba ProtonMail v podmínkách uvádí, že standardně neuchovává IP adresy uživatelů. Výjimkou jsou případy, kdy zjistí, že některé slouží pro spamování, DDoS a jiné útoky. Teď však provozovatelé přidali ještě jednu – IP adresy mohou předat švýcarským kriminalistům, protože jim to ukládají tamní zákony.

Reagují tak na kauzu, kterou popisuje například magazín TechCrunch. Skupina aktivistů v Paříži obsadila několik obchodních prostor a bytů, čímž chtěli upozornit na svůj boj proti gentrifikaci, spekulacím s nemovitostmi nebo byznysu Airbnb. Ve své snaze ale zašli příliš daleko, a tak si na ně vyšlápla policie.

Jenže skupina komunikovala pomocí ProtonMailu, takže k identifikaci zakladatele účtu vedla složitější cesta. ProtonMail se podřizuje jen švýcarským zákonům a úřadům, francouzská policie si tak přístup k datům vyjednala skrz Europol a švýcarské vyšetřovatele.

Andy Yen, zakladatel a šéf společnosti Proton Technologies, vysvětluje, že firma musela v tomto případě vyhovět a že ho mrzí, že v otázce vynucování přístupu nebyla otevřenější. Zároveň ale dodává, že předala jen IP adresy, nikoliv obsah zpráv. Ten je samozřejmě šifrovaný a ani provozovatelé nemohou text nebo přílohy přečíst.

Navíc upřesňuje, že švýcarské zákony ukládají jiné požadavky na e-mailové služby a jiné na VPN. Proto jejich druhá služba ProtonVPN také trvale neukládá IP adresy a ani ji k tomu úřady nemohou – za stávající legislativy – donutit.

Co všechno může ProtonMail předat

  • IP adresy
  • e-mailové adresy odesílatelů a příjemců
  • časy odeslání a přijetí zpráv
  • předměty zpráv (nikoliv obsahy)
  • celkové počty zpráv ve schránkách uživatelů
  • časy posledního přihlášení

ProtonMail rovněž aktualizoval Transparency Report. V něm uvádí statistiky a také popisuje některé významnější případy, kdy firma spolupracovala s úřady. Zmiňuje v něm i české orgány, které začátkem roku 2017 získaly souhlas od švýcarského soudu. ProtonMail předal všechny možné informace (byť se zašifrovaným obsahem) v případu podvodu, ke kterému u nás došlo.

Počet žádostí každoročně roste. V roce 2017 jich bylo jen 26, loni už skoro 4000. Většina z nich přitom pochází přímo ze Švýcarska, jen minimum ze zahraničí (především z Evropy a Ameriky).

Statistiky žádostí o předání dat ProtonMailu
  2017 2018 2019 2020
žádosti ze Švýcarska 13 262 1465 3572
mezinárodní žádosti schválené švýcarskými úřady 13 76 129 195
napadané/odmítnuté žádosti 3 4 110 750
žádostí, kterým ProtonMail vyhověl 23 336 336 3017

Ve Švýcarsku na rozdíl od Česka jiných zemí neplatí data retention. Provozovatelé telekomunikačních služeb u nás musí uchovávat provozní metadata po dobu šesti měsíců pro případ, že by si je vyžádaly orgány činné v trestním řízení.

Diskuze (82) Další článek: Flightradar24 sleduje letadla, tato radarová aplikace zase tisíce družic na nízké oběžné dráze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,