Protected Folder: Jednoduchá ochrana souborů a složek

Nejste počítačový expert či nemáte příliš času zkoumat možnost zabezpečení několika málo dat a přitom hledáte jednoduchý, rychlý a bezplatný nástroj k ochraně citlivých informací?

Protected Folder je novým přírůstkem v rodině vývojářské společnosti IObit, která se specializuje na tvorbu softwaru určeného k údržbě, ochraně a zabezpečení počítače. Jak u nich bývá zvykem, nabízí jednoduchá, ale zato účinná řešení, která jsou určena spíše méně zkušeným uživatelům, kteří navíc chtějí ušetřit za nákup licence a sáhnou tak raději po freewarovém produktu. Orientaci na uživatele začátečníka ještě v českém prostředí umocní kvalitní překlad aplikace do naší mateřštiny.

Jedno heslo, jeden program, mnoho položek

Systém programu Protected Folder je jednoduchý. Jedná se o jediné a zajímavě graficky ztvárněné okno, do nějž uživatel vkládá soubory i složky, které hodlá zabezpečit proti zneužití. Aby bylo možné s aplikací řádně pracovat, je třeba nejprve vyplnit přístupové heslo, kterým vás program identifikuje při každém svém spuštění. Program je navíc tímto heslem chráněn i proti svému odinstalování. Pak už jen stačí umisťovat data a nechat je ochraňovat.

sshot-1.png 
Vložení základního hesla.

To lze udělat dvěma způsoby. Tím rychlejším a pro mnoho lidí jednodušším je obyčejné přetahování pomocí myši. Soubor se prostě vloží do okna a od toho okamžiku je chráněn podle nastavené bezpečnosti. Jiný způsob představuje vyvolání jednoduchého správce souborů, v jehož rámci pak dojde k pomyslnému přesouvání dat do útrob programu. Obdobně lehce lze umístěné položky zase dostat zpět z aplikace do původní podoby.

sshot-2.png sshot-2a.png
Přesouvání souborů do prostředí programu.

Skryté, nečitelné, nepřepisovatelné

A jak že tedy Protected Folder vlastně zabezpečí označené položky? V nastavení programu je možné zaškrtnou jednu, dvě, nebo všechny tři možné způsoby ochrany vložených dat. Jedná se o skrytí programu, znemožnění jeho čtení (spuštění, kopírování) a zakázání jeho přepsání (přesunutí, smazání, editování). Zmíněné zakázané činnosti tak můžete se soubory a složkami provádět pouze buďto přímo v prostředí programu, nebo je nutné je odemknout a dostat zpět mezi ostatní nezabezpečená data.

sshot-3.png 
Data vložena a chráněna.

Bohužel určení ochrany se týká celého programu a platí tak pro všechna obsažená data stejně. Nelze si tak např. zvolit, že pro složku x chcete, aby byla vidět, ale nešlo ji smazat, zatímco soubor y  byste nejraději úplně skryli před očima potenciálního zloděje informací.

sshot-4.png 
Nastavení ochrany dat.

Nastavení programu už kromě výše zmíněného nabízí jen několik málo možností ke změně hesla a úpravě grafické podoby a chování okna. Je zde ale ještě přítomný seznam vyjmutých položek, které jsou ochráněny před zásahy uživatele, protože mohou způsobit chyby, pokud k nim nebude mít přístup operační systém. Tento seznam je ale editovatelný, takže položky můžete upravit a také přidat vlastní soupis dat.

Protected Folder je čerstvě po svém softwarovém porodu, ovšem i tak se jedná o lehký a účinný nástroj pro tu nejzákladnější ochranu citlivých dat. Uvidíme, kam bude jeho vývoj dále směřovat.

stáhnout program Protected Folder 2.0 beta Licence: freeware, 5,7 MB
Autor: IObit.
Web programu: www.iobit.com


Diskuze (9) Další článek: Blíží se další .com bublina. Možná, asi, skoro určitě

Témata článku: , , , , , , , , , ,