Prostě ISDN

Recenze adaptéru ISDN Asuscom P-IN100-ST-D.
Připojení k Internetu přes linku ISDN nestojí v poslední době mnoho. Protože ale většinu nákladů dělají telefonní poplatky, ISDN je pro běžnou domácnost zatím příliš drahé. Naproti tomu cena adaptéru (nebo vlastně „ISDN modemu“) už klesla na přijatelnou úroveň. V tomto článku představíme interní ISDN¨kartu Asuscom pro sběrnici PCI od tchajwanského výrobce Asuscom Network.

Karta obsahuje jen jeden port ISDN BRI, její varianta P-IN100-ST-DV pak obsahuje ještě analogový port, na který lze připojit třeba telefon nebo fax. Počítač ji po spuštění okamžitě detekoval. Problém nastal s tím, že se hlásila jako síťový adaptér, což je přinejmenším nezvyklé. Ovladač se na cédéčku sám nenašel, a tak se cesta k němu musela zadat ručně. Další instalace pak ale proběhla bez nejmenších problémů. Ostatně postup instalace je podrobně popsán v českém manuálu.

A hned do Internetu …
Po instalaci jsme se okamžitě zkusili připojit k Internetu (přes Internet On Line), přenosová rychlost činila 64 kb/s. Karta má zvládat i 128 kb/s. To jsme ale nemohli vyzkoušet, protože to nepodporuje poskytovatel připojení. Pokud vím, na této rychlosti je možné se připojit u firmy InWay v Praze. V tom případě ale karta podporuje funkci „šířka pásma na požádání“, která zapíná komunikační kanály podle aktuální potřeby uživatele. Tedy 64 nebo 128 kb/s.

Ke kartě je dodávána anglická verze programu RVS.COM což je v této oblasti nepsaný standard. Pomocí něj lze třeba telefonovat a faxovat, má i funkci záznamníku.

Firma Asuscom u nás není příliš známa (je však součástí větší a i u nás známější společnosti Asustek); její produkty patří ve své kategorii k těm nejlevnějším. P-IN100-ST-D přijde na 2 970 korun, lepší varianta DV s analogovým portem pak na 3 990 korun. Obě karty jsou homologovány.

adaptér ISDN ve formě PCI-karty
Asuscom P-IN100-ST-D
Zdroj: Joyce ČR, s. r. o., Brno
Telefon: (05) 43 23 67 40
Cena: 2 970 Kč bez DPH
3 620 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: pasivní interní karta pro sběrnici PCI, maximální rychlost 128 kb/s, faxové funkce G3 a G4, kompatibilní se standardy CAPI 2.0, WinISDN, NDIS WAN
Zdroj: Computer
Diskuze (4) Další článek: Jeden z webů Microsoftu byl hacknut

Témata článku: , , , , ,