Prosakují novinky o novém Office

Jediným formátem v Office se stává HTML - je konec DOCů, XLS, PPT, MDB a dalších.
Jedno z prvních nahlédnutí na chystaný update kancelářského balíku Microsoft Office, zatím s předběžným názvem "Office 9x" bylo konečně prezentováno užšímu kruhu žurnalistů a dalších expertů. Jedná se o radikální odklon od stávající koncepce jednoho velkého balíku - Office bude především serverovou aplikací, ze které budou uživatelé instalovat a používat aplikační komponenty. Na rozdíl od konkurence (Lotus, Corel) ovšem nebude tato strategie postavená na Javě.

Další pokroky samozřejmě nastanou ve webovém publikování; nová Office bude podporovat XML, díky kterému je možné definovat inteligentní objekty ve webových stránkách. HTML se stává standardním souborovým formátem pro všechny aplikace Office; k dokumentům, ale i jejich "živým" funkcím bude nyní možné přistupovat internetovým prohlížečem. Správce bude nyní schopen přesně monitorovat používání aplikací Office jednotlivými uživateli na síti.

Živě komentuje: je to výraznější a radikálnější pokrok, než jsme čekali, a je nutno říci, že smysl dává i nedává. Především osamocení uživatelé, uživatelé, kteří dosud nepoznali, co to je Internet a počítačová síť pravděpodobně nenaleznou důvod, proč si tento balík pořizovat, a zůstanou nadále u starších verzí; pro ně bude idea komponentového, klient-server balíku natolik radikální, že je vůbec otázkou, zda neskončí v náruči některého z "přízemněji založených" konkurentů Microsoftu.

Pro firmy a instituce - a je samozřejmé, že tento tržní segment znamená naprostou majoritu příjmů, i proto, že je zde nejnižší míra softwarového pirátství - je však nový koncept Office 9x zajímavým řešením. Serverová administrace je to, po čem každý IT manažer touží - aby jeho administrátor seděl na židli a ze své konzoly řídil a udržoval počítače v celé firmě. Šéfům, kteří mají dojem, že se jejich zaměstnanci bez dohledu především flákají a za počítačem hrají Solitaire, se asi splní jedno velké přání - budou moci hodnotit své ovečky podle toho, kolik znaků za den napíší ve Wordu či Excelu, kolik kilometrů kurzoru myši v těchto programech naběhají a zda jejich prodlevy mezi jednotlivými stisky klávesy nejsou tak dlouhé, aby to opravňovalo podezření ze zdřímnutí. O tom, zda je toto správná cesta k docílení produktivity firmy, ovšem velmi silně pochybuji - nicméně to už není Gatesův problém, on firmám, které si tak myslí, dá nástroj k realizaci dozoru téměř orwellovského ražení.

Jednoznačně pozitivně vítám to, že se jediným formátem v Office stává HTML - je konec DOCů, XLS, PPT, MDB a dalších. Především to znamená - což si málokdo uvědomuje - že formát dokumentů klíčových kancelářských aplikací přestává kontrolovat Microsoft, ale zcela nezávislá organizace jménem W3C, WWW Konsorcium. Jistě, Microsoft do toho má hodně co mluvit a zcela jistě bude určující silou, ale tou už v oblasti HTML stejně je (vždyť CSS čili kaskádovací styly, které začínají webu dominovat, už jsou jeho nápadem) - konsorcium si ale zachovává jednak právo poslední volby a především pečuje o to, aby byly všechny formáty do posledního parametru zveřejněny.

Váš názor Další článek: Oracle uvedla Data Mart QuickScope

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,