Promítněte své myšlenky na zeď

Recenze dataprojektoru InFocus LP725.
Ať si laický uživatel kupuje jakékoliv zařízení, vždy si přeje, aby jeho obsluha byla co nejednodušší. Pokud možno stejně intuitivní jako lednička, přitom však nabízející bohaté možnosti konfigurace jako televize. A proč by takovým zařízením nemohl být i dataprojektor, zařízení, které se může lišit ve více jak dvaceti parametrech, ve kterých se vyznat vyžaduje komplexní znalosti fyziky? Odpovědí je dataprojektor InFocus LP725, se kterým jsme měli možnost seznámit se blíže.

Jsem přítulný ke každému
Již při předchozí recenzi spřízněného dataprojektoru LP420 jsem vychvaloval jeho jednoduchost až po krajní meze. Nyní mohu potvrdit, že tato vlastnost platí pro všechny produkty InFocus – a tím bych skoro mohl skončit, neboť co potřebujete vědět více? LP725 připojíte ke grafické kartě počítače či video-výstupu televize a promítáte:
  • Kamkoliv – na plátno, na zeď, na strop. Dataprojektor váží mobilních 5 kg v rozměrech 39 × 30 × 15 cm a je vybaven funkcí ZOOM.
  • Kdekoliv – se světelným výkonem 750 ANSI lumenů a kontrastním poměrem 300:1 je obraz jasný i v osvětlené místnosti. Projektor je možné používat nejenom mobilně, ale i natrvalo přichycený ke stropu a pro zpětnou projekci.
  • Bez nastavování – projektor sám pozná, který vstupní signál je aktivní (počítač či video), jaké jsou frekvenční rozsahy, úrovně bílé a černé barvy a vycentruje obraz.
  • Pohodlně – do ruky přesně sedne dálkové ovládání, se kterým je možné nastavit veškeré parametry obrazu (ale kdo by to dělal, když je automatika nastaví lépe?), použít jej jako ukazovátko i čtyřbarevný zvýrazňovač, v propojení s počítačem jej lze využít i jako počítačovou myš, takže lze takto ovládat aplikace.
  • Atřeba i se zvukem – projektor má jak vestavěný 3W reproduktor, tak stereofonní výstup pro externí reproduktory, se kterými není problém ozvučit celý sál.

Jsem slušně vybaven
Znalci projektorů by mi však neodpustili, kdybych prozradil vlastnosti LP725 pouze z pohledu laického, takže aby výpověď byla úplná:
  • Pro zobrazování tentokráte nejsou použity čipy s miniaturními zrcadélky, ale tři 1,3" polysilikonové panely LCD – po jednom pro základní barvy (červená, modrá, zelená), konečný obraz se skládá v trojhranném optickém hranolu.
  • Fyzické rozlišení činí 800 × 600 bodů, s komprimací 1 024 × 768. Vyšší rozlišení promítne také, ale text je již nečitelný.
  • Projekční lampa je 150W metal-halidová výbojka s životností 2 000 hodin – zde se InFocus polepšil oproti LP420, která měla život lampy garantována na pouhých 1 000 hodin.
  • Projektor má upgradovatelný firmware. Zjistí-li v InFocusu, že má projektor určité problémy s nějakou grafickou kartou nebo když vymyslí nové vlastnosti, které by projektory měly umět, jednoduše naprogramují nový firmware, rozešlou jej distributorům a po upgradu tak projektor může mít i vylepšené vlastnosti obrazu.
  • Konečně, co je nejzajímavější, projektory InFocus se vyrábějí na běžícím pásu! Pomineme-li ekonomické důsledky, že výroba je tak levnější, můžeme obdivovat, že se takové množství také prodá!
A jsem skoro dokonalý

Lze LP725 vůbec něco vytknout? Možná ne zcela postačují rozlišení, což společně se světelným výkonem jsou asi jediné podstatné parametry, které lze nadále vylepšovat – s hmotností již dolů moc jít nejde a komfort je víc jak dobrý. I cena je příjemná – 298 000 Kč, přičemž zcela jistě půjde dolů – cena LP420 za ten necelý půlrok, co jsme ho neviděli, spadla o 50 tisíc.

Dataprojektor InFocus LP725
Zdroj: Softir, s. r. o., Praha
Telefon: 02–316 48 25
Cena: 298 000 Kč bez DPH
Záruka: 1 rok

Zdroj: Computer

Váš názor Další článek: Computer 2000 opět silnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,