Projekt Tango jde do praxe. Futuristickou technologii Googlu začne Lenovo nabízet v telefonu

  • V Googlu už se několik let zabývají možnostmi skenování prostoru
  • Nyní se nová technologie poprvé dostává do běžně dostupného telefonu
  • Tango bude něco jako HoloLens, jen daleko dostupnější

Google si dal před pár lety za cíl, že naučí mobilní zařízení skenovat své okolí a rozpoznávat prostor a předměty v něm. Vše kolem toho zabalil do projektu s názvem Tango, na kterém začala pracovat skupina vývojářů a inženýrů. Nyní došlo k premiéře prvního smartphonu, který je Tangem vybaven a bude se běžně prodávat.

Telefon který jen nefotí, ale vnímá prostor

Prvního prototypu obtloustlého telefonu pro vývojáře, na kterém si mohli s novou technologií „hrát“, jsme se dočkali už před dvěma roky. Loni pak už bylo k dispozici zařízení podstatně kompaktnější, ale stále ve fázi vývojářského kitu. Dnes už u ale máme hotový telefon připravený k prodeji v obchodech, postaralo se o něj Lenovo.

Tango 23.jpg Tango 01.jpg
Tango 02.jpgTango 03.jpg
Technologii Google Tango zde zajišťuje trojice zadních fotoaparátů

První telefon s technologií Google Tango dostal jméno Lenovo Phab 2 Pro a ke snímání okolního prostoru používá tři zadní fotoaparáty. První, tedy ten hlavní, nabídne rozlišení 16 MPx a slouží i k pořizování fotek. Druhý slouží k zachycení pozice objektu v prostoru a třetí zachycuje jeho pohyb v prostoru. Pokud připočteme i přední 8Mpx selfie kamerku má Phab 2 Pro čtyři foťáky.

Tango 04.jpgTango 05.jpg
Telefon půjde do prodeje ve stříbrné a zlaté variantě

Díky této technologii dokáže telefon pracovat s virtuálními objekty v reálném prostoru. V prezentaci na včerejším uvedení jsme mohli vidět, jak lze virtuální metrem měřit velikost stolu, zahrát si na stole domino, prohlížet si zblízka dinosaury v reálné velikosti, či si předělat vzhled svého obýváku přidáním virtuálního nábytku.

Zajímavé je, že si systém bude některé prostory (typicky domov) pamatovat a Google je prováže se svou umělou inteligencí. Takže až půjdete kupovat záclony, jen se zeptáte hlasového asistenta třeba: „OK, Google, jak vysoká jsou okna v mém obýváku?“

Tango 06.jpgTango 07.jpg
Tango 08.jpgTango 09.jpg
Na snímanou scénu můžete přidávat libovolné objekty. V demu můžete vidět pobíhající jeleny, květinu či dinosaury v životní velikosti.

Hlavní je, že přidané objekty se opravdu zachytávají na ty reálné a zůstávají na svém místě, i když s telefonem hýbete.

Tango 10.jpgTango 11.jpgTango 12.jpg
V praxi se bude hodit měření objektů virtuálním pravítkem (otázkou je jak přesné měření bude), nebo si do svého obýváku promítnete nábytek, který máte v plánu koupit.

Telefon jinak nabídne 6,4" 2K IPS displej, čtečku otisku prstů, 4 050mAh baterii a pohánět ho bude procesor Qualcomm Snapdragon 652. Na tiskovce se Lenovo rovněž chlubilo prostorovým zvukem s certifikací Dolby Atmos s tím, že telefon umí prostorový zvuk (5.1) i nahrávat.

Tango 13.jpg
Parametry novinky ve zkratce.
Tango 14.jpgTango 15.jpg
Tango 16.jpgTango 17.jpg
Lenovo nezapomnělo ani na hráče a s Phabem 2 Pro si můžete zahrát například domino. Virtuální kostičky přitom skládáte do reálného prostoru.

Jako HoloLens. Jen praktičtější, dostupnější

Takže co je Tango? Pokročilá rozšířená realita. Prostřednictvím fotoaparátu a displeje mobilu se díváte na svět kolem sebe, mobil zná tvar místnosti a může do ní umístit virtuální objekty. Tango je jako Microsoft Hololens. Brýle poskytnou věrnější zážitek ze svázání reálného a virtuálního světa, ale mít to samé v telefonu je praktičtější (a levnější). Technologii tak budeme mít kdykoliv po ruce. Navíc s telefonem v ruce nevypadáte jako exot, s brýlemi na hlavě ano.

Jestli se Googlu, Lenovu a dalším podaří upoutat vývojáře, bude z Tanga velká věc, která posune možnosti smartphonů na vyšší level.

Hezky to v úvodu své řeči řekl šéf projektu Jeff Meredith: „Dnes ráno jste vstali, zadali jste do telefonu adresu téhle budovy, vyrazili jste a dostali jste se sem. Je to tak samozřejmé, tak spolehlivé, že technologie ustoupila do pozadí, zmizela. Vsadím se, že nikoho dnes nenapadlo: „Wow, ta GPS je úžasná!“ A přesně to je náš cíl, tam se chceme s Tangem dostat. Chceme, aby se Tango stalo samozřejmou součástí našeho života.“

Tango 18.jpgTango 19.jpg
Tango 20.jpgTango 21.jpg
Rozhlédněte se smartphonem po novém obýváku, který jste ještě nekoupili.

Skvělé je, že Lenovo Phab 2 Pro bude levný: 499 dolarů by mohlo u nás znamenat cenu do 15 tisíc korun. To je pro špičkově vybavený smartphone docela běžná částka, jenže tenhle mobil umí něco nového, něco výjimečného. Předobjednávky začnou už během srpna.

Tango 22.jpg
Už ne „Project Tango“, teď prostě jen Tango. A Tango má nové logo.
Diskuze (4) Další článek: Bluetooth 5 se představí už příští týden. S vyššími rychlostmi i vylepšeným dosahem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,