Facebook | Kryptoměny | Libra

Projekt facebookové kryptoměny Diem se po tlaku regulačních orgánů rozpadá. Možná ji znáte pod názvem Libra

Jen něco málo přes dva roky poté, co zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg oznámil světu novou kryptoměnu Libra, nyní označovanou jako Diem, to podle zprávy agentury Bloomberg vypadá, že celý projekt skončí v propadlišti dějin.

Nejdřív Libra, pak Diem

Jeden z prvních náznaků, že Facebook chce vstoupit do oblasti kryptoměn, přišel v roce 2018, kdy provozovatel sociálních médií oznámil, že chce v Indii vyzkoušet „stablecoin“ krytý americkými dolary, který by bylo možné používat v aplikaci WhatsApp. V té době byla důvěra ve Facebook kvůli skandálu Cambridge Analytica na historickém minimu.

V roce 2019 Facebook oznámil, že založil sdružení Libra Association. Tato nezisková organizace se sídlem ve švýcarské Ženevě byla vytvořena za účelem správy nové kryptoměny. Libra byla popsána jako digitální token krytý košem měn, což ji mělo chránit před přílišnými výkyvy.

Celý projekt vznikl ve spolupráci s desítkami dalších společností. Ani konsorcium plné zvučných jmen (např. VISA, Mastercard a PayPal) však nestačilo k tomu, aby ho ochránilo před kontrolou regulačních orgánů. Poté, co byl Zuckerberg předvolán k výslechu před americkým kongresem, někteří partneři projekt opustili a ten se přejmenoval na Diem Association.

Tlak regulátorů

Oznámení nové kryptoměny vyvolalo silný tlak regulačních orgánů, kvůli kterému v loňském roce opustil zakladatel Diemu David Marcus společnost Meta. Klíčovým bankovním partnerem byla v té době Silvergate Bank, jež měla být emitentem stablecoinu Diem USD – kryptoměny vázané na americký dolar.

Po dlouhých tahanicích mezi zástupci Diemu a regulačními orgány nakonec představitelé Federálního rezervního systému (Federal Reserve System) loni v létě Silvergate Bank sdělili, že se agentuře tento plán nelíbí a že nemůže banku ujistit, že tuto činnost povolí. Tím „zasadili této snaze poslední ránu“.

Nyní je dle Bloombergu duševní vlastnictví Diemu na prodej, přičemž není jasné, zda se najde kupec pro digitální měnu, která byla v podstatě hned v zárodku zastavena regulačními orgány. „Diem diskutuje s investičními bankéři o tom, jak nejlépe prodat své duševní vlastnictví a najít nový domov pro inženýry, kteří vyvinuli technologii.“

Zbývá dodat, že Meta vlastní asi třetinu podniku, zbytek patří dalším členům sdružení, mezi něž patří fondy rizikového kapitálu a různé technologické společnosti. Není však jasné, které firmy kromě Mety nakonec do iniciativy investovaly.

Diskuze (7) Další článek: Pražané už v restauracích platí častěji kartou. Český průměr je 41 % a nejhůře je na tom Vysočina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,