Technologie | Microsoft | Datacentra | Datová centra

Project Natick 2: Microsoft opět naházel servery do moře. Tentokrát ve Skotsku

O projektu Natick jsme poprvé slyšeli před dvěma lety. Microsoft tehdy poblíž kalifornského pobřeží umístil do mořských hlubin válec plný serverů, které měla chladit okolní masa vody.

V první fázi se jednalo především o test, jestli taková konstrukce vůbec vydrží a servery naplněná „ponorka“ bude moci fungovat jako mobilní datové centrum, které stačí přivléct k velkému městu, potopit a optickou kabeláží spojit s pobřežím.

Jelikož okolo pobřeží žije polovina lidské populace, Microsoft by tímto způsobem mohl velmi rychle a levně nabídnout své serverové služby s nízkou latenci prakticky kdekoliv.

Podmořské datové centrum podle Microsoftu:

V prvním testu projekt Natick uspěl, a tak přichází na řadu konečně druhá fáze, které se tentokrát odehrává v Evropě – při pobřeží souostroví Orkneje severovýchodně od Skotska. Microsoft zde do hlubin ponořil mnohem větší dvanáctimetrový kontejner naplněný servery, které si dohromady řeknou až o 240 kW energie. Pochází z místních obnovitelných zdrojů, na ostrovech totiž sídlí výzkumná laboratoř The European Marine Energy Centre (EMEC).

Mimochodem, těch serverů je dohromady 864, jsou umístěné ve 12 rackových skříních a dohromady nabízejí 27,6PB úložiště. Kontejner má být plně automatický, nepočítá se tedy s tím, že jej bude v následujících měsících navštěvovat technik. Ostatně, bylo by to poněkud komplikované, namísto běžné atmosféry je totiž kontejner naplněný dusíkem.

Podmořské datové centrum má bez vnějšího zásahu pracovat pět let, což odpovídá životnosti silně zatěžovaných serverů i v běžném datovém centru Microsoftu. Pokud projekt Natick uspěje i v této druhé fázi, otevře to cestu dalšímu testování a jednou i novým podobám komerčních datových center

Diskuze (5) Další článek: Asus se dal na zdroje a začíná hned zostra, jeho ROG Thor zvládne zátěž 1200 W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,