Virtuální realita

Projděte se po Pchjongjangu! Švédský startup město nasnímal do „video Street view“

Obyčejné 360° fotografie vás do virtuální reality dostatečně nevtáhnou, chce to pohyblivé obrázky. Řekli si nadšenci ze švédského startupu SceneThere a začali takto snímat zajímavá místa. Nyní mají jedno exkluzivní - hlavní město KLDR, tedy Pchjongjang.

Na webu nebo ideálně prostřednictvím virtuální reality (Gear VR) se tak můžete projít pi jinak těžko dostupném městě, ve kterém pochopitelně běžné Street View od Googlu nenajdete. SceneThere navíc není jen statický obrázek, svět kolem žije. Jedná se totiž o videozáznam.

„Velmi nás zajímaly 360stupňové fotografie, jsou skvělým médiem jak udělat reportáž ze zajímavých míst – realitu nezkreslují, realitou se stávají. Ale nestačí to. Vymysleli jsme proto něco, kde se mohou lidé pohybovat volně,“ uvedl jeden ze zakladatelů startupu Marcus Olsson.

Pohyb není až tak volný, nemůžete se volně projít úplně kamkoli. Ale snadno můžete přeskakovat po jednotlivých stanovištích a sledovat cvrkot kolem.

„O KLDR jsem nic nevěděl a všude na internetu byla jenom propagandistická videa režimu. Tak jsem sebou vzal své kamery a vše natočil pro VR,“ popisuje dále Olsson na jejich webu. Použil celkem šest GoPro kamer, ze kterých výsledný 360° záběr složil.

Jednoduchost natáčení autora překvapila. Dodává ale, že neměl povolení natočit vše a navíc jej neustále doprovázel vyslanec místní vlády. Stoprocentní obraz země to tak není. Ale i tak to má pořád větší vypovídající hodnotu než vojenské přehlídky Kim Čong-una.

Bude vás také zajímat - nová verze virtuální zeměkoule Google Earth:

Diskuze (6) Další článek: Kvůli chybě v Google mapách je norská vesnice každodenně zahlcena návalem turistů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,