Prohlížeče | Vivaldi

Prohlížeč Vivaldi vám dá přestávku. Jedním tlačítkem „zastaví internet“

Před pár momenty vyšel Vivaldi 3.3, můžete si jej stáhnout z oficiálních stránek pro Windows, macOS a Linux. Norský prohlížeč opravuje 48 chyb a přináší sedm nových funkcí či změn.

Hlavní novinkou je tzv. Break Mode (v češtině Dát si přestávku). Ve stavové liště v levém dolním rohu se objevilo nové tlačítko, které umí prohlížeč pozastavit. Po kliknutí či stisku zkratky „Ctrl + .“ se pozastaví veškeré přehrávané zvuky a videa, skryjí se karty, záložky a zešedne i aktuálně prohlížená stránka. Opětovným stiskem se vše hned vrátí do původní podoby.

Novinka má pomoci uvolnit mysl, aby se uživatel mohl protáhnout či začít dělat něco jiného, aniž by jej rušil webový provoz. Jistě si lze představit, že v budoucnu by mohly jít nastavit i automatické pauzy.

Soukromá/anonymní okna mají nový výchozí vzhled s modro-fialovými prvky. Kromě toho lze vytvořit nové či upravit stávající motivy a ty pro soukromá okna použít také.

Když stisknete Ctrl či Cmd a najedete myší na URL v adresním řádku, z částí adres se stanou aktivní odkazy. Funguje to jako drobečková navigace, kterou využívají hlavně zpravodajské weby.  Kupříkladu náš sesterský E15 využívá adresy typu e15.cz/zahranicni/adresa-clanku. Pomocí nové zkratky bude možné jako odkaz zvýraznit e15.cz nebo e15.cz/zahranicni, takže se jedním kliknutím snadno dostanete na úvodní stránku či do sekce se zahraničními zprávami.

S URL souvisí také tzv. base domain highlighting. Vivaldi tmavším písmem zvýrazní skutečnou registrovanou doménu stránky, což pomůže identifikovat falešné weby. Pokud by si někdo zaregistroval doménu ochranauctu.cz a na ni nasadil subdoménu kb.ochranauctu.cz, tak Vivaldi zvýrazní jen část za kb., aby si lidé nemysleli, že jde o oficiální web Komerční banky. Stejnou funkci již roky má také Firefox. Na falešné weby pak Vivaldi upozorní ještě červenou ikonkou v adresním řádku.

Vivaldi 3.3 umí nově přetahovat oblíbené stránky do složek ve Speed Dialu (Rychlém přístupu) a jeho blokátor reklam a sledovacích prvků již podporuje i pravidla pro blokování celých stránek.

Diskuze (19) Další článek: Astronomové detekovali tak gigantickou černou díru, jaká by podle současných teorií neměla existovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,