Prohlížeče | Opera | Vivaldi

Prohlížeč Vivaldi přichází ve verzi 2.0 se šifrovanou synchronizací

Webový prohlížeč Vivaldi, vytvořený Jonem von Tetzchnerem, který původně stál za vývojem Opery, přišel v uplynulém týdnu ve verzi 2.0. Je postavena na prohlížeči Chromium a jedním z hlavním přínosů má být ochrana soukromí.

Prohlížeč neshromažďuje žádná soukromá data a místo Googlu používá jako výchozí vyhledávač DuckDuckGo, který deklaruje, že žádným způsobem nesleduje své uživatele. V nové verzi byl přidán jako volitelná možnost vyhledávač Qwant, jež také sází na respektování soukromí uživatelů.

S čím přichází Vivaldi 2.0?

Nová verze nabízí celou řadu unikátních funkcí. Hlavní novinkou je synchronizace mezi počítači, kde Vivaldi používá end-to-end šifrování, takže nemůže žádným způsobem sledovat oblíbené položky, data pro automatické vyplňování formulářů, historie ani hesla.

Hlavní novinkou je synchronizace mezi počítači
Hlavní novinkou je synchronizace mezi počítači

Dále byla vylepšena správa listů, které můžete seskupovat a organizovat pomocí štítků, prohledávat je a dát jim jasnější názvy, abyste je mohli později znovu najít. Nová funkce vizuálního zobrazení historie využívá důvěryhodnosti, kterou přináší šifrování, k zajímavějšímu způsobu prezentace statistik vašeho procházení.

Ve spodní liště jsou připraveny zajímavé funkce, jako je zobrazení více listů vedle sebe v podobě dlaždic či pořízení snímku celé stránky, včetně částí přesahujících obrazovku. Vivaldi také dokáže podat zevrubné informace o obrázcích ve stránce nebo změnit barevné podání webu. Dále byla rozšířena sada gest myší a klávesových zkratek, takže můžete téměř všechny operace provádět bez hledání ovládacích prvků.

Ačkoli je Vivaldi spíše minoritním prohlížečem (od června 2018 získal dle StatCounteru pouze 0,05% podílu na trhu), má poměrně velké ambice, včetně plánované integrace e-mailového klienta E3, ke které by mělo dojít do konce roku.

Prohlížeč si můžete zdarma stáhnout z oficiálních webových stránek, kde je k dispozici ve verzích pro 32- i 64bitové Windows 7, 8 a 10, Mac a Linux.

Diskuze (15) Další článek: Zapomněli jste si dát svou obvyklou dávku kávy? Může vás rozbolet hlava

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,