Prohlížeč internetu dnes slaví 10 let

Těžko uvěřit, že něco tak běžného, bez čehož si mnozí nedokáží svůj život s počítači představit, tu je jen deset let. Úplně první grafický prohlížeč je navíc stále k dispozici a můžete si jej klidně vyzkoušet.

Samotný internet není nijak zvlášť starou technologií, web, který je dnes pro mnohé synonymem internetu, však nebyl jeho součástí od začátku. Například během první války v Zálivu internetový prohlížeč neexistoval a u té letošní jsme si bez něj nedokázali představit získávání informací.

Prostředky pro surfování po webu tu byly sice již před rokem 1993, byly to opravdu jen první pokusy. Prvním grafickým internetovým prohlížečem schopným zobrazovat obrázky, který se stal základem všeho ostatního, byl v roce 1993 NCSA Mosaic. NCSA znamená National Center for Supercomputing Applications – národní centrum pro aplikace superpočítačů. Byl vyvinut jaksi bokem, prostě proto, že to jeho autorům připadalo jako bezva nápad. Prohlížeč dali k dispozici a spustili lavinu.

Popravdě tento prohlížeč z dnešního pohledu za mnoho nestál, podpora HTML byla velmi omezená. Ostatně vyzkoušet si jej můžete sami. Na serveru browsers.evolt.org najdete velmi slušný archív všech možných verzí internetových prohlížečů, mezi kterými nechybí ani první Mosaic (má jen 437 kB).

Vidíte, že ani tak jednoduchý Google se dnes v Mosaicu nezobrazuje dobře, dokonce tu není ani podpora pro formuláře a tak nejde vůbec hledat.

Ačkoli první Mosaic vypadá dnes jako nepoužitelný produkt, byla to revoluce. Autoři Mosaicu později založili firmu Netscape a donutili Microsoft k velkému obratu v jeho strategii.

Zaostřeno na internet

Když Microsoft chystal svůj systém Windows 95, s internetem zas tak moc nepočítal, hlavní roli měl hrát Microsoft Network – uzavřená informační síť ve stylu AOL. Samotný prohlížeč nebyl součástí systému Windows. Velmi narychlo se ale strategie změnila. V rámci Plus packu pro Windows 95 byl k dispozici Internet Explorer 1.0. Ten byl ještě na základu Mosaicu od firmy Spyglass, založené oddělenými původními tvůrci Mosaicu. Ostatně i dnes najdete v informacích o Internet Exploreru text: Založeno na technologii NCSA Mosaic. NCSA Mosaic(TM); vyvinuto ve společnosti National Center for Supercomputing Applications (University of Illinois at Urbana-Champaign). Distribuováno na základě licenční smlouvy se společností Spyglass, Inc.

Krátce nato byl zveřejněn Internet Explorer 2.0, který již šlo pokládat za využitelný prohlížeč.

Válka prohlížečů

Zlom začal v roce 1996, kdy Microsoft uvedl Internet Explorer 3.0 a Netscape svůj Navigator 3.0. Tehdy to vypadalo tak, že prohlížeč bude zakrátko jedinou aplikací operačního systému a vše ostatní bude dostupné prostřednictvím prohlížeče. Netscape se nijak netajil tím, že jeho prohlížeč bude tím pravým nástrojem, a Microsoft se začal obávat, že by se tak jeho systém Windows stal bezvýznamným.

To, co se proto rozpoutalo je dnes známo jako válka prohlížečů. Microsoft pomocí různým nátlakových metod a bonusů (Microsoft třeba za poskytovatele připojení uhradil všechny dluhy vůči Netscapu, pokud tento poskytovatel přešel na Internet Explorer) začal tlačit na firmy, aby Netscape nepreferovali a současně začal velmi intenzivně pracovat na zlepšování svého prohlížeče. Netscape tehdy ještě firmám svůj prohlížeč prodával, Microsoft nabízet Internet Explorer zcela zdarma. Zatímco v roce 1995 měl Microsoft necelá 3 procenta prohlížečů, od roku 1999 se přehoupl přes 50 procent a dnes má přes 90 procent mezi používanými prohlížeči.

Celkem to Microsoft stálo stovky miliónů dolarů a několik soudních procesů včetně toho, kdy mu hrozilo rozdělení na dvě společnosti. Stejně tak má od té doby Microsoft nálepku buldozeru, který dokáže smazat jakoukoli hrozbu jiné firmy.

Internet není jen prohlížeč

Dnes se ukazuje, že prohlížeč tou poslední aplikací rozhodně nebude a je pomalu jen tím, čím byl na začátku, tedy nástrojem k prohlížení webových stránek. Boj mezi Microsoftem a Netscapem přesto nebyl marný a posunul vývoj aplikací prudce kupředu. Dnes, kdy je dobojováno, již není z pohledu Microsoftu takový tlak na zlepšování samotného prohlížeče. Současná verze Internet Exploreru 6.0 je z roku 2001 a nějaká zlepšení na obzoru nejsou, ani nový Windows 2003 Server nemá novější verzi prohlížeče. U Microsoftu se ale rozvíjejí právě ty aplikace, které původně vazby na internet neměly, a současně se rozvíjejí technologie za samotnými webovými stránkami. Netscape je dnes minulostí, jeho pozici ale zastoupily desítky dalších projektů. Internet vstoupil na mobilní telefony a kapesní počítače, objevují se opět aplikace, které mohou v budoucnu hrát podobnou revoluční roli jako prohlížeč. Víte, co budeme za deset let oslavovat?

Milníky ve světě prohlížečů internetu

  • 1989 – základní návrh World Wide Web, tehdy pod názvem Mesh
  • 1991 – objevuje se Gopher, systém pro procházení textových uspořádaných informací přes internet
  • 1993 – v únoru se objevují první zmínky o přípravách grafického prohlížeče Mosaic
  • 1993 – 22. dubna je zveřejněna první verze prohlížeče NCSA Mosaic
  • 1993 – v květnu Microsoft spouští projekt pro vývoj Microsoft Network
  • 1993 – v červenci je spuštěna první komerční webová stránka firmy Digital Equipment
  • 1994 – v dubnu je založena společnost Mosaic Communications, později známá jako Netscape
  • 1994 – Netscape Navigator je zdarma pro jednotlivce, výzkum a školství
  • 1995 – Microsoft spouští naplno svůj tlak na internet a v srpnu spolu s Windows 95 uvádí Internet Explorer 1.0, ten je již po několika měsících nahrazen v listopadu Internet Explorerem 2.0.
  • 1995 – v září vychází Navigator 2.0 s klientem pro e-mail a newsservery.
  • 1996 – Microsoft mění svou strategii na Internet a zahajuje pověstnou válku prohlížečů. V srpnu vychází téměř současně Internet Explorer 3.0 (již má Outlook Express) a Netscape Navigator 3.0. V září má Navigator 83 procent prohlížečů, Internet Explorer pouze 8 procent. Internet Explorer 3.0 má rannou podporu CSS a dá se pokládat za slušný prohlížeč.
  • 1997 – Přichází čtyřková generace prohlížečů, která přinesla řadu novinek v podpoře HTML, v budoucnu se bude vycházet především z této generace. V srpnu přichází Netscape Navigator 4.0 a v říjnu Internet Explorer 4.0. Internet Explorer 4.0 je již určen k integraci do operačního systému.
  • 1998 – Netscape oznamuje, že jeho prohlížeč bude vždy zdarma a uvolňuje zdrojový kód. Je to reakce na stále silnější postavení Internet Exploreru a počátek vývoje prohlížeče Mozilla.
  • 1998 – Je zahájen soudní proces s Microsoftem ohledně zneužívání monopolního postavení na poli operačních systémů kvůli integraci prohlížeče do systému.
  • 1998 – V listopadu kupuje Netscape firma AOL za 4,2 miliardy dolarů.
  • 1999 – v březnu přichází Internet Explorer 5.0
  • 2000 – AOL zveřejňuje Netscape 6.0 založený na jádru Mozilly, není to ale úspěch, je postaven na starším jádru prohlížeče a Mozilla je již ve vývoji dál.
  • 2001 – přichází Internet Explorer 6.0. Microsoft má dominantní postavení na poli prohlížečů a válka prohlížečů se chýlí ke konci.
  • 2002 – přichází Netscape 7.0, je sice již přijat lépe, větší hvězdou je ale už jeho mateřská Mozilla. Microsoft vybojoval svou bitvu o nerozdělení a dohodl se s ministerstvem spravedlnosti na řadě kroků, které by měly vést k nápravě.
Diskuze (37) Další článek: Světoznámý hacker Mitnick bude podepisovat knihu v ČR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,