Prohlížeče | Edge | Aktualizace

Prohlížeč Edge startuje po aktualizaci o 41 % rychleji a přináší svislé zobrazení karet

Webový prohlížeč Microsoft Edge se dočkal další aktualizace. Nová verze s číslem 89 přináší dvě zásadní novinky: možnost vertikálního zobrazování seznamu otevřených karet a výrazně rychlejší spouštění aplikace.

Poté, co Microsoft v lednu loňského roku přešel na vykreslovací jádro Chromium, postupně přidával k výrazně odlehčenému prohlížeči nové funkce. Například počátkem tohoto roku přibyla podpora uspávání neaktivních karet, jež má redukovat obsazení operační paměti.

Vertikální zobrazení karet

Možnost vertikálního zobrazování otevřených karet není až takovou novinkou – poprvé byla představena v loňském roce. Dosud však byla k dispozici pouze v rámci testovacích verzí a nyní se dostává do stabilního sestavení.

Většina browserů, včetně Edge, nabízí možnost přepínat mezi otevřenými stránkami pomocí záložek, situovaných u horní hrany okna aplikace. V nové verzi Edge můžete vyzkoušet jiný způsob se seznamem otevřených karet, umístěným v levém postranním panelu.

Vertikální seznam karet 
Vertikální seznam karet

Mezi výchozím horizontálním a novým vertikálním zobrazením seznamu karet lze přepínat pomocí nového tlačítka Zapnout svislé karty v levém horním rohu aplikace. Vertikální panel je možné v případě potřeby zúžit tak, aby ukazoval pouze ikony jednotlivých stránek.

Vertikální seznam s ikonami 
Vertikální seznam s ikonami

Rychlejší spouštění

Druhou (a pro mnohé možná zásadnější) velkou novinkou je funkce označovaná jako „Startup boost“ (v české lokalizaci je poněkud kostrbatě přeložená jako Zesílení po spuštění). Jejím úkolem je snížení času potřebného k otevření prohlížeče po restartu zařízení nebo ukončení browseru.

Zesílení po spuštění 
Zesílení po spuštění

Fungování je ve své podstatě prosté: po přihlášení do systému se automaticky spustí určité procesy prohlížeče, které zůstanou běžet, i když není viditelné žádné okno. V případě požadavku na otevření prohlížeče pak tento proces proběhne o 29 až 41 % rychleji než v případě, kdy se proces nejprve načítal do paměti.

Funkce bude v příštích týdnech aktivována automaticky. V případě, že byste ji nechtěli používat, ji lze vypnout v Nastavení-Systém, respektive na edge://settings/system. Jistě bude zajímavé sledovat, zda uživatelé dají přednost permanentnímu obsazení operační paměti výměnou za rychlejší start browseru.

Novou verzi prohlížeče Edge můžete nainstalovat tak, že klepnete na tlačítko se třemi tečkami v pravém horním rohu. Zde zvolíte možnost Nápověda a zpětná vazba-O aplikaci Microsoft Edge. Druhá cesta vede přes otevření stránky edge://settings/help. V případě, že máte neaktuální verzi, bude automaticky provedena aktualizace. Po jejím dokončení je nutné prohlížeč restartovat.

Diskuze (27) Další článek: Kdyby snad někomu připadaly elektromobily levné… Zkuste Bentley, první elektrický kus vyjde na 10 milionů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,