Google | Prohlížeče | Chrome

Prohlížeč Chrome dostal tmavý režim. Ještě je skrytý, ale už si ho můžete zapnout a vyzkoušet

Zatímco uživatelé macOS si mohou tmavý režim webového prohlížeče Chrome užívat už nějaký ten pátek (konkrétně od vydání stabilní verze 73), testování na Windows, jež začalo až počátkem tohoto roku, dosud nedospělo do finiše. V právě vydané verzi 74 si však tmavý režim můžete vyzkoušet.

V úterý 23. dubna vyšla nová stabilní verze prohlížeče Chrome pro Windows, Mac a Linux. Nese číslo 74.0.3729.108 a opravuje celou řadu zjištěných chyb a bezpečnostních nedostatků. V oficiálním seznamu provedených změn však informaci o tmavém režimu nenajdete.

Jak zapnout tmavý režim Chrome?

Podobně, jako na macOS, i na Windows 10 by se měl tmavý režim webového prohlížeče aktivovat automaticky s ohledem na nastavení systému. Výsledek vypadá podobně, jako když si otevřete anonymní okno tohoto prohlížeče.

Jeden ze správců komunity Google Chrome potvrdil, že uvedenou funkci zatím zapnuli „jen malé skupině uživatelů“. V tuto chvíli tedy není k dispozici všem, byť se v blízké budoucnosti počítá s jejím rozšířením.

Vy ale nemusíte čekat na to, až vám Google tmavý režim Chrome povolí – můžete si ho vynutit pomocí následujícího postupu:

  1. V nabídce Nápověda-O aplikaci Google Chrome ověřte, zda máte nainstalovanou poslední verzi, tj. 74. Pokud tomu tak není, stáhne a nainstaluje se automaticky, bude však nutné prohlížeč restartovat.
  2. Vyhledejte nebo vytvořte si zástupce Chrome, klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolte Vlastnosti.
  3. V poli Cíl za uvozovky za chrome.exe přidejte mezeru a řetězec --force-dark-mode.
  4. Ukončete aplikaci a znovu ji spusťte – měla by nastartovat ve tmavém režimu.
Přidejte mezeru a řetězec --force-dark-mode
Přidejte mezeru a řetězec --force-dark-mode

Tmavý Chrome v praxi

Nutno podotknout, že tmavý režim prohlížeče ještě může mít své mouchy – i proto ho Google zatím nezapnul všem. Každopádně do odstínů šedé a černé se přebarví prakticky vše, počínaje adresním řádkem, přes panely nástrojů, kontextové nabídky, seznam stažených souborů, až po nastavení.

Nastavení prohlížeče však nemá vliv na zobrazované stránky – na nich Chrome respektuje barevné nastavení. Protože anonymní okno v tomto módu vypadá velmi podobně, jako běžné rozhraní prohlížeče, přidal Google vpravo od adresního řádku ikonu Anonymní.

Diskuze (21) Další článek: Revolutu hrozí, že přijde o bankovní licenci. V Litvě budou zkoumat jeho údajnou závislost na Rusku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,