Microsoft | Edge | Microsoft Build 2022

Progresivní webové aplikace se ve Windows 11 opět přiblíží těm nativním

V rámci konference Build 2022 se Redmondští věnují také svému internetovému prohlížeči. V posledních letech pro ně relativně velké téma představují progresivní webové aplikace, které Edge podporuje příkladně. V první řadě vám nabídne instalaci. Aplikace pak běží ve vlastním okně, může disponovat vlastním seznamem rychlých úloh, nasdílíte z ní obsah dialogem ve Windows aj.

A podporu firma bude dále posouvat. Jednak s novým API zlepší přístup k protokolům, s nimiž do aplikace vstoupíte z jiné aplikace. Notifikace budou označené tak, aby bylo jasné, že pochází z konkrétní webové aplikace, nikoli z Edge jako doposud.

V Edgi již najdete přepracovanou stránku s aplikacemi edge://apps, kde spravujete ty nainstalované. Microsoft dále připomíná to, co naznačuji v boxíku – ve Storu progresivním webovým aplikacím poskytuje prostor vedle jiných typů aplikací. Tedy neschovává je a nevytváří dojem, že jde o chudé příbuzné.

edge pwa podpora build 2022.jpgedge pwa podpora build 2022.png

Navíc už své aplikace můžete synchronizovat napříč zařízeními, tvrdí Microsoft. To nemohu potvrdit, protože synchronizaci webových aplikací nevidím ani v Edgi, ani v nastavení Windows. Založením a spoluprací s platformou PWABuilder dále Redmondští podporují tvorbu progresivních webových aplikací. Z té lze snadno exportovat přímo do Storu.

Proč jsou pro Microsoft webové aplikace důležité? I ony mohou být vkládány do Storu. Už v dobách Windows Phonu výrobce vedl iniciativu pro naplnění katalogu aplikací s tím, že i on sám do něj vkládat různé webové aplikace. Dnes jich ve Storu najdeme celou řadu, mj. TikTok.

Zdroje: Microsoft Edge Blog

Diskuze (6) Další článek: Božská zadní vrátka: Počítač s Windows můžete šmírovat z webového prohlížeče a pomocí API

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,