Progresivní řešení – Služby 99

V České republice v oblasti IP telefonie již existují projekty, pro které je právě kvalita tím nejdůležitějším faktorem. Mezi novátory v této oblasti patří i společnost MAXPROGRES, s.r.o., která poskytuje služby pod názvem 99.

Co si pod označením kvalitní IP telefonie představit a co od ní očekávat, zodpovíme v následujících řádcích. Nejdříve bychom si měli říci, jak vlastně hlas v IP sítích putuje. Hlas je přenášen pomocí paketů a to v reálném čase. Vzhledem k tomu, že jde o reálný čas, je nutné dodržet minimální zpoždění paketů tak, aby byl hovor srozumitelný a nezkreslený.

V minulosti toto byl největší problém IP telefonie, který se vyřešil až s nabídkou síťových prvků nové generace s podporou QoS pro přenos nejen hlasu ale i videa. Na takových síťových technologiích provozuje telekomunikační služby MAXPROGRES, s.r.o. - konkrétně přenos hlasu 99phone.

Síť společnosti MAXPROGRES je řešena na dvou úrovních: páteřní vrstva a přístupová vrstva tzv. zákaznická. Páteřní vrstva je osazena vysoce výkonnými přepínači Cisco Systems v kruhové topologii a redundantním režimu tak, aby v případě poruchy páteřního prvku sítě byla zaručena vysoká míra dostupnosti služeb, což pro zákazníka znamená velmi vysokou kvalitu. Prvky páteřní vrstvy jsou mezi sebou propojeny Gigabitovými linkami.

Důležité pro kvalitu poskytovaných služeb je také fyzická vrstva sítě. Zde MAXPROGRES volil tu nejlepší cestu a tou jsou optická vlákna, které nám do přenosu nevkládají zpoždění paketů a také umožňují variabilně navyšovat kapacitu linek. V kombinaci s kruhovou topologií je SLA v zaručené míře 99,9%. Všichni zákazníci jsou napojováni na páteřní vrstvu pouze optickými linkami.

A co vlastně IP telefonie, tedy i služba 99phone, kromě volání ve vysoké kvalitě nabízí?

Telefonní hovor je na bázi IP protokolu, díky tomu také i koncové telefonní přístroje nabízí spoustu nadstandardních a praktických aplikací. Ty se dají zákazníkovi připravit podle jeho požadavků. Standardně zákazník získá telefonní seznam Zlaté stránky, firemní telefonní seznam a soukromý telefonní seznam s možností editace přes webové rozhraní zákaznického účtu.

Na zákaznickém účtu může sledovat svoje náklady za volání, aktivovat služby typu hlasová schránka, internet a v budoucnu i digitální televizi. Další aplikace, které se dají do IP telefonního přístroje editovat, je inteligentní hlasová schránka, docházkový systém. Dalším plusem, který zákazník získá s IP telefonií, je sdílení jeho IP infrastruktury při dodržení požadavků na QoS.

IP telefony mívají integrovaný switch, takže počítač je možno připojit přímo přes IP telefon, což umožní snížit množství zásuvkových portů a tím i náklady na výstavbu, údržbu kabeláže a v neposlední řadě investice do údržby telefonní ústředny. Pro ty, kteří chtějí být mobilní, nabízí IP telefonie bezdrátový IP telefon v pásmu 2,4 GHZ. Zde se používají Access Pointy také s podporou QoS a roamingu, takže je možné volně se pohybovat mezi buňkami bez ztráty hovoru či snížení kvality hlasu.

I zde je nutné připomenout, že Access Pointy je možné sdílet i s datovým provozem, a tím využít investici naplno. IP telefonie pamatuje i na ty, kteří používají faxy, modemy, platební terminály a analogové telefonní přístroje. Pro tyto typy aplikací se používají tzv. ATA terminály mající na starost překlad analogového hlasového hovoru nebo dat na IP protokol. I zde je standardem vysoká míra kvality a umožnění služby typu hlasová schránka a přesměrování.

Pomocí speciálních hlasových gateway může zákazník připojit svou stávající ústřednu přes rozhraní E1 nebo ISDN2. V případě, že chce zákazník naplno využívat zmíněných výhod IP telefonie a chce mít plnou kontrolu nad svými telefonními linkami, tak může využít služby „virtuální ústředna“. Nejde o nic jiného než vyčlenění části IP telefonní ústředny, kterou zákazníkovi nabízí právě společnost MAXPROGRES. Zákazník si dělá administraci telefonních linek přes webové rozhraní sám.

Na závěr lze snad říci, že IP telefonie je ve světě vnímána operátory jako jediná varianta pro poskytování balíku telekomunikačních služeb - hlas, internet, video.

Právě díky operativnosti paketového provozu umožňuje snížit náklady a nabídnout zákazníkovi lepší cenu, vysokou kvalitu a přidané hodnoty k nabízeným službám.

Komplexní nabídku 99 doplňují služby: 99internet, 99hosting a 99vpn. Bližší informace k jednotlivým službám naleznete na adrese www.99maxprogres.cz.

Diskuze (2) Další článek: Ke stažení: Nový Total Commander a Maxthon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,