Programy pro optimalizaci paměti

Párek programů pro optimalizaci využití paměti v systému Windows 95/98.
Virtuální paměť – jak je již známo operační systém Windows se neustále roztahuje a operační paměť je mu již malá proto se ohlíží po paměti na disku. K zastavení disku v neustálém odkládání a přesouvání dat nastavte virtuální paměť asi 2,5x více než je vaše paměť RAM.

Velikost diskové mezipaměti – zde záleží na nastavení velikosti podle toho k čemu počítač nejčastěji používáte - psaní textu, multimedia, hry. Pokud totiž budete optimalizovat tuto paměť může se vám práce zrychlit, protože Windows vám nabídnou více volné paměti. K optimalizaci diskové mezipaměti slouží dvě utility:

Memory + 1.0
Program, který vám nejen upraví diskovou mezipaměť, ale má i některé další zajímavé funkce. K optimalizaci mezipaměti je určen Cache Wizard, který vás pohodlně provede celým procesem. Můžete si vybrat z možností použití počítače k psaní textu, multimédiím, jako server nebo k hrám. Pokud rozumíte nastavení této paměti máte možnost si ji upravit. Ovšem to není vše, k dispozici máte různé grafy a nastavení paměti - můžete například přiřadit prioritu probíhajícímu programu. Asi nejzajímavější funkce, která mě zaujala je přidání do pravého horního rohu okna standardní nabídky tlačítko plus, které minimalizuje okno s důrazem na menší obsazení v paměti. Program je šířen jako trial verze. Instalační program má velikost 628 kB.

Cacheman 3.60
Narozdíl od Memory + je jeho hlavní a jedinou funkcí optimalizování diskové mezipaměti. K dispozici máte informace o volné paměti, velikosti virtuální paměti a některé další informace. Pro uživatele, kteří rozumí nastavení hodnot tak, aby jejich systém běhal co nejoptimálněji, je Cacheman lepší alternativou než předchozí program, protože můžete nastavit jednoduše všechny požadované hodnoty. Pro uživatele, kteří se v nastavení nechtějí "hrabat" jsou určeny přednastavené hodnoty a to pro Windows 95 a zvláště pro Windows 98. Můžete si vybrat hodnoty pro které počítač používáte: hry, multimédia atd. Program je distribuován jako cardware. Instalační program má velikost 416 kB.

WinSystem 98 3.4
Zajímavá utilita, která vám sice neoptimalizuje systém, ale provádí jeho diagnostiku. V malém okně můžete sledovat výkon procesoru, velikost volné paměti RAM, čtení nebo zapisování harddisku, teplotu procesoru ( bohužel jen u základních desek, které podporují toto měření ), činnost modemu a mnoho dalších sledování a nastavení. Program je šířen jako freeware. Instalační program má velikost 220 kB.
Diskuze (3) Další článek: Vylepšení serverů pro Živě a Vltavu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,