Programujeme ve Visual Basic .NET - 1. díl – úvod

Tento seriál může sloužit jako průvodce pro zájemce z řad začátečníků, kteří se chtějí či potřebují seznámit s programováním v prostředí Visual Basic .NET.

Visual Basic .NET - zkráceně VB.NET - je jedním z řady programovacích jazyků pro Microsoft .NET Framework oficiálně podporovaných společností Microsoft ve vývojovém prostředí Visual Studio .NET. Seriál však může být užitečný i těm, kteří pro vývoj hodlají používají vývojové nástroje dostupné zdarma a hledají vhodné informace o platformě .NET pro začátečníky na českém webu.

Stručná historie VB.NET

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, BASIC nedávno oslavil čtyřicátiny a dnes je vlastně klasický programovací jazyk. Na jeho vytvoření pracovali dva vědci z Dartmouth College, John Kemeny a Thomas Kurtz s cílem vytvořit programovací jazyk srozumitelný i pro začátečníky a vhodný pro výuku programování. V původním BASICu (který je zkratkou slov Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) byly vytvořeny například první produkty Microsoftu. S nástupem Microsoft Windows BASIC zopakoval svůj úspěch v podobě vizuálního programovacího prostředí Visual Basic pro tvorbu Windows aplikací pro všeobecné použití.

Se vznikem platformy .NET Framework v roce 2002 se Visual Basic stal zakládajícím členem řady jazyků, které Microsoft pro tuto platformu implementoval. Vedle VB.NET to jsou ještě jazyk C# (CSharp), J# (JavaSharp) a JScript.NET. .NET Framework je prostředí pro běh aplikací, které Microsoft uvolnil s cílem vytvořit vlastní řešení na způsob Javy.

Jaké jsou výhody jazyka VB.NET?

Hlavní předností VB.NET oproti ostatním jazykům je jednoduchost a srozumitelnost, což jej činí jedním z nejvhodnějších jazyků pro výuku začátečníků. Postupně si však ukážeme, že díky podpoře .NET se z Visual Basicu současně stal plnohodnotný nástroj pro vývoj profesionálních aplikací. A protože se od verze Windows XP + Service Pack 1.0 se platforma .NET spolu s jazyky C#, Script.NET a VB.NET stala nedílnou součástí Windows, můžete VB.NET používat pro tvorbu jednoduchých aplikací namísto skriptovacích prostředí (jako je Windows Script, Python a další), protože je srovnatelně jednoduchý a současně mnohem výkonnější. Programy ve VB.NET na rozdíl od skriptů totiž běží jako aplikace kompilované do strojového kódu, a to srovnatelnou rychlostí, jako aplikace v C++.

Na rozdíl od většiny skriptovacích jazyků, které nemají podporu grafického prostředí Windows VB.NET disponuje plnohodnotnou podporou a knihovnami pro tvorbu grafických aplikací s formuláři, databázovým rozhraním, systémovými funkcemi a dokonce rozhraním pro multimédia a hry jako je DirectX nebo OpenGL. Přitom všem - na rozdíl od starších verzí Visual Basicu - nejsme při vytváření aplikací pro VB.NET omezeni na vývojové prostředí Microsoftu, jako Microsoft Visual Studio. A konečně - jelikož prostředí .NET bylo nedávno portováno i na některé další platformy (jako Linux, BSD nebo MacOS), budete moci svoje programy (s případnými úpravami) spouštět dokonce i pod dalšími operačními systémy.

Co potřebujeme pro programování ve VB.NET?

Pro spuštění VB.NET aplikací je v první řadě nezbytné běhové prostředí .NET (tzv. runtime), které je ve verzi Windows XP standardní součástí instalace opravného balíku Service Pack verze 1.0 a vyšší. Do starších verzí Windows je možné běhové prostředí doinstalovat pomocí samostatného instalačního programu z MSDN (24 MB), kde kromě toho naleznete podporu českého jazykového prostředí (1.1 MB) , aktualizace a celou řadu dalších užitečných souborů. Ačkoliv nám vhodně vybrané vývojové nástroje mohou při návrhu složitějšího rozhraní stále výrazně pomoci, programy ve VB.NET tvoří jednoduché textové soubory, pro jejichž vytváření můžeme používat libovolný textový editor jako je Notepad a pak je do podoby funkční EXE aplikace zkompilovat jednoduchým příkazem z povelové řádky. Díky tomu pro VB.NET - na rozdíl od starších verzí Visual Basicu - existuje řada pokročilých nástrojů, z nichž celá řada je zdarma, některé dokonce se zdrojovým kódem a proto se s nimi postupně seznámíme.

Jak zjistíme, zda máme nainstalován VB.NET a .NET Framework?

Docela jednoduše - v aplikaci Průzkumník Windows přejděte do podadresáře Microsoft.NET\Framework ve složce Windows - například takto : Do startovací nabídky Spustit Windows zkopírujte text "%SYSTEMROOT%\Microsoft.NET\Framework" a potvrďte tlačítkem OK. Potom v tomto adresáři pomocí klávesové zkratky Ctrl+F zkuste vyhledat soubor "vbc.exe". Pokud máme VB.NET nainstalován, soubor vbc.exe naleznete v některém z podadresářů Windows ve složce Microsoft.NET (pokud máte na počítači nainstalováno několik verzí .NET Framework, můžete jich nalézt hned několik).

První nalezený soubor přetáhněte na plochu myší se současně stisknutou klávesou Alt, čímž na ploše vytvoříte zástupce vbc.exe. Pomocí kombinace kláves Alt+Enter nebo kontextové nabídky Vlastnosti zobrazte dialog vlastností zástupce a opravte zde položku "Spustit v" na cestu k adresáři, kam si přejete vytvářet svoje programy, např. "C:\PROGRAMY" (viz, obr. níže - pokud si nejste jisti, napište zde výraz "%HOMEPATH%"). Tím máme prostředí pro tvorbu jednoduchých programů ve VB.NET připraveno.

K čemu slouží program vbc.exe?

Zjednodušeně řečeno, úkolem vbc.exe je ze zdrojového kódu - kterému (občas....) rozumí programátor - vytvořit soubor s kódem, kterému rozumí počítač a dokáže provádět jeho příkazy. Převedení zdrojového kódu do spustitelné podoby se říká překlad (cizím slovem kompilace) - proto se vbc.exe nazývá překladač, nebo též kompilátor. Zatímco zdrojový kód může mít libovolnou příponu, systém Windows za spustitelný soubor považuje jen soubory s příponou EXE nebo COM - výsledkem překladu by tedy měl být soubor s touto příponou.

Jak vytvořím aplikaci ve VB.NET?

K tomu, abychom vytvořili funkční program ve VB.NET nepotřebujeme v zásadě vědět, jak program funguje. Pomocí pravého tlačítka myši vytvořte na ploše nový textový dokument, poklepáním myší jej otevřete ve výchozím textovém editoru (obvykle Poznámkový Blok) a pomocí schránky do něj zkopírujte následující text:

Module modMain
  Sub Main
    System.Console.WriteLine("Pro ukončení stiskni ENTER")
    System.Console.ReadLine()
  End Sub
End Module

Vzniklý soubor uložte (na jeho příponě nyní nezáleží) a pomocí levého tlačítka myši jeho ikonku přetáhněte na zástupce vbc.exe (viz předchozí odstavec). Na krátkou chvíli se na desktopu zobrazí černé okno konzole a v adresáři, označeném jako spouštěcí adresář zástupce vbc.exe (viz předchozí odstavec) by měl nyní vzniknout soubor stejného jména - ale s příponou EXE. Pokud jste prve zadali "%HOMEPATH%", otevřete složku "%HOMEPATH%" pomocí příkazu Spustit startovací nabídky Windows a soubor EXE zde naleznete (viz obrázek níže).

Pokud poklepáním myší na soubor EXE soubor spustíte, zobrazí se černé okno systémové konzole s výzvou, které se po stisknutí klávesy ENTER skutečně uzavře. Sláva - náš první program VB.NET program je hotov - a zjevně funguje ! Získaný EXE soubor by měl dokonce fungovat ve Windows i pod dalšími systémy s nainstalovaným prostředím Mono, takže si postup můžete vyzkoušet i pod operačním systémem Linux.

V příštím dílu seriálu si vyzkoušíme volně dostupný editor Snippet Compiler. Naši první ukázku si rozebereme podrobněji a seznámíme se tím, z čeho se takový VB.NET program skládá.

Diskuze (48) Další článek: Intel:AMD v Čechách - AMD více věří Gartneru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,