Programujeme Mashup aplikace pro Web 2.0 v PHP (kniha)

Toužíte propojit své webové stránky s oblíbenými internetovými službami? Chcete na svůj blog vložit upravenou mapu z Google Maps? Na to vše odpoví kniha o tvorbě mashup aplikací.

Kniha Programujeme Mashup aplikace pro Web v PHP mi udělala skutečně radost. Na 280 stranách vás seznámí s velmi aktuální problematikou programování webových mashupů, především ale s technologiemi, které podobné aplikace používají k získávání dat. Mashup aplikace je vlastně webová stránka, která míchá data z více online zdrojů do jedné aplikace. Typickým mashupem je tedy třeba Google Earth, jelikož ve formě vrstev můžete nad jeho mapou pomítnout prakticky jakoukoliv databázi od registru webových kamer, po fotografie z Flickru. Takový Mashup nemusí mít na svědomí pouze velká webová aplikace, ale i vaše domácí webová stránka nebo malý projekt.

Jakkoliv se vám tato definice může zdát složitá, vězte, že celá publikace používá poměrně srozumitelný jazyk, kniha tedy rozhodně není i díky svém rozsahu určená pro profesionály s letitou zkušeností, ale spíše pro ty, kteří si ve skriptovacím jazyku PHP napsali třeba své domácí webové stránky nebo drobné webové aplikace a nyní by je chtěli obohatit o techniky, které jsou součástí dnes velmi moderní a populární definice Web 2.0.

mashupkniha.jpg
Shu-Wai Chow: Programujeme Mahup aplikace pro Web 2.0 v PHP

Publikace je rozdělená pouze do šesti kapitol a rejstříku, přičemž každá z nich se věnuje některé z webových služeb a možnostem spolupráce. Dnešní moderní weby, raději ale budu skutečně používat výraz služby, totiž nabízejí čtenářům svá API – aplikační rozhraní. Díky podobným API můžete s takovými službami komunikovat třeba ze svých stránek, ale i běžných desktopových programů a získávat z nich nejrůznější data. Své API mají třeba vyhledávače, snadno si tedy můžete vytvořit svůj vlastní, ale také třeba největší internetový obchodní dům Amazon, nejrůznější fotogalerie počínaje Google Picasou a konče Flickrem, prakticky všechny mapové servery, hudební služby i videoportál YouTube.

Některá API jsou velmi jednoduchá, jiná jsou naopak velmi propracovaná, což je případ třeba Google Maps, pomocí něhož si můžete na webu vytvořit kompletně upravenou mapu. Právě díky tomu je Google Maps hojně používán vývojáři a najdete ho jako součást mnoha jiných webových služeb i skutečných desktopových programů – jeho API je prostě dokonalé.

Každá služba má tedy své API, pomocí kterého s ní může libovolný programátor komunikovat, pak je tu ale ještě nižší vrstva, která se stará o samotnou výměnu dat. S Google Maps můžete komunikovat ve formě Javascriptu, jiné služby používají k prezentaci dat SOAP, RSS a velké oblibě se těší také dnes již starší jednoduché rozhraní XML-RPC a jeho složitější mladší příbuzný SOAP.

Nakupujeme na Amazonu

Techniku XML-RPC, což je vlastně zcela běžný XML soubor s dotazem na webový server a odpovědí, používá i API MetaWeblog, které slouží pro snadnou komunikaci s blogem. Používá jej třeba WordPress, na kterém jedou naše blogy na Živě.cz a textový editor Windows Live Writer či textový procesor Word z nejnovějšího kancelářského balíku Office 2007. Díky tomu lze tyto programy použít k psaní článků i jednoduché správě vašeho podporovaného blogu. Podobná blogovací API se pak s úspěchem používají pro import a export článků z jiných systémů, zálohu, správu z mobilního telefonu aj.

S XML-RPC a REST se setkáte hned v první a nejširší kapitole, která se rámcově věnuje nakupování na Amazonu. Největší internetový obchodní dům totiž tuto techniku podporuje a nabízí své API, snadno tedy vytvoříte aplikaci, která vloží do nákupního košíku třeba knížku nebo hudební CD, aniž byste navštívili samotný Amazon.

Vytvořte si vlastní vyhledávač

Poměrně rozsáhlejším a zároveň samozřejmě i složitějším rozhraním je SOAP (Simple Object Access Protocol), které mají na svědomí vývojáři s kořeny ve společnosti Microsoft. SOAP si bohatě zaslouží vlastní publikaci, v knize je tak zmíněn spíše okrajově ve třetí kapitole, která se věnuje vyhledávačům a seznámí vás s tím, jak si vytvořit svůj vlastní vyhledávač, který bude získávat data ze služby Microsoft Live Search a Yahoo! Search.

Naše vlastní videotéka

Velmi zajímavě vypadá čtvrtá kapitola, která se věnuje videoportálu YouTube a oblíbené hudební službě Last.fm. YouTube používá ke komunikaci se svým aplikačním rozhraním REST a XML-RPC, které znáte již z první kapitoly, Last.fm pak vedle RESTu ještě dnes velmi populární RSS a XSPF, což je ale opět jiná variace na XML – v tomto případě se jedná o „XML Shareable Playlist Format“, tedy formát pro seznamy skladeb.

Obě služby jsou v poměrně aktivním vývoji a programátoři YouTube před několika měsíci zveřejnili zcela nové vylepšené API pro vývojáře, není tedy v možnostech knihy popisovat, co všechno YouTube API dokáže, na stručných příkladech se ale seznámíte se základy komunikace s těmito službami pomocí jednoduchého PHP skriptu.

Fotky z londýnského metra

Po krátké zmínce o API americké služby 411Sync.com přichází závěrečná kapitola, která vás seznámí s aplikačním rozhraním Google Maps a Flickru. Odlišností oproti předchozím řešením je skutečnost, že si Google libuje v Javascriptu. Dozvíte se tedy, jak do běžné statické HTML stránky vložit mapu, jak ji pomocí objektů sestavit a vložit do ní libovolné markovací značky a jak ji propojit skrze geocoding s vašimi fotografiemi. Jelikož Google používá Javascript, pro výměnu dat neslouží XML formát ale JSON, který je součástí implementace Javascriptu a tak se s ním pracuje velmi snadně a elegantně prakticky bez dodatečného kódu. JSON se hojně používá u všech javascriptových řešení – typicky u nejrůznějších widgetů a gadgetů počínaje Google Desktopem a konče Windows Sidebar miniaplikacemi.

Kniha Programujeme Mashup aplikace pro Web 2.0 v PHP není referencí zmíněných aplikačních rozhraní – musela by totiž mít desetinásobný rozsah. Jejím účelem je seznámit programátory se světem vybraných rozhraní pro komunikaci dat a s filozofií práce s webovými službami z pohledu vývojáře. Autor komentoval weby, které se těší velké popularitě i u nás, přesto si nejeden čtenář určitě posteskne nad skutečností, že český internet podobná aplikační rozhraní pro vývojáře prakticky nenabízí.

Podívejte se na ukázku knihy

Programujeme Mashup aplikace pro Web 2.0 v PHP
AutorShu-Wai Chow
Cena347 Kč
Počet stran, přílohy280
Koupit knihu

S recenzemi knih se na Živě budete setkávat častěji. Nejsou to recenze v pravém slova smyslu, protože se budeme zabývat knihami z nabídky Computer Pressu a jsme tak v podezření, že vlastní produkty nebudeme posuzovat zcela objektivně. Nicméně, když si kritika knihu zaslouží, tak ji dostane. Účelem je představit vám zajímavé knihy takové, jaké jsou. Po jejich nákupu by vás už nemělo nic překvapit.

 

Váš názor Další článek: Neuvedená GeForce 9800 GT v nabídce českých e-shopů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,