Pojďme programovat elektroniku | Články z Computeru

Programování elektroniky: Všehoschopná destička s Bluetooth Low Energy. Pošleme z ní data do mobilu

Dnes oživíme prototypovací destičku Arduino Nano 33 BLE Sense, na kterou se vešlo neuvěřitelné množství čidel. Ukážeme si, jak lze jejich hodnoty přenášet skrze BLE.

Italskou stavebnici Arduino nejvíce proslavila základní deska Uno. Byť má za sebou už jedenáct let existence, byl to svého času nejpopulárnější prototypovací mikropočítač, který se dočkal hromady neoficiálních klonů. Dodnes plní asijská internetová tržiště i české e-shopy.

Maličké Nano

Arduino Uno se na scéně objevilo v roce 2010, a byť se stalo ikonou, nebylo první svého druhu. Už v roce 2007 jsme tu měli jeho předlohu Diecimila a o rok později konečně také Nano. Jak už název napovídá, Nano bylo maličké – drobnější než kdejaká USB fleška, přitom ale disponovalo prakticky identickým čipem, a tedy i výpočetním výkonem.

a1b6f321-94fc-4428-b9e4-07790952505b
Laciný klon původní destičky Arduino Nano s osmibitovým čipem

Také Arduino Nano se dočkalo hromady klonů, které dnes na AliEpxressu seženete zhruba od 70 korun za kus (pozor na nová importní pravidla v EU), ale co je zdaleka nejdůležitější, Arduino tuto řadu i po 14 letech dále rozvíjí a vylepšuje.

b7319ee6-4cad-4ccc-bb6f-80d7d8d682ea
Poslední zástupce rodiny Nano RP2040 Connect nabízí třeba HWKitchen

Před pár měsíci jsme se tak dočkali naprosto čerstvé modifikace Arduino Nano RP2040 Connect, která sice staví na klasickém form-faktoru, nicméně namísto primitivního osmibitového čipu architektury AVR se o práci stará 32bitový a rovnou dvoujádrový armový čip RP2040 od nadace Raspberry Pi.

A aby toho nebylo málo, na desku se vešel také kombinovaný rádiový modul Nina W102 od uBloxu s Wi-Fi a Bluetooth, drobný digitální MEMS mikrofon MP34DT05 a šestiosá IMU jednotka s akcelerometrem a gyroskopem LSM6DSOXTR.

Arduino Nano 33 BLE Sense

V dnešním pokračování našeho seriálu se podíváme na o něco málo starší variantu Arduino Nano 33 BLE Sense a vyzkoušíme si přenos několika údajů z jeho čidel do mobilního telefonu skrze BLE – úsporné Bluetooth Low Energy.

Podívejte se na video, co si dnes naprogramujeme:

V další části pro předplatitele si podrobně vysvětlíme, jak se na čipu navazuje BLE vysílání, spojení s klientem, kterým bude třeba právě telefon nebo jiná destička internetu věcí, a jak se konečně přenášejí jednoduchá data při velmi nízké spotřebě elektrické energie. Je to velmi jednoduché, o vše se totiž postará oficiální knihovna od Arduina.

Celý projekt najdete také na GitHubu

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Robotizace, která se bude v Česku líbit. Heineken má ledničku na pivo, která sleduje svého pána jak pejsek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,