Pojďme programovat elektroniku | Články z Computeru

Programování elektroniky: Postavíme si vlastní webovou MJPEG kameru

  • V našem seriálu jsme si s kamerou hráli už mnohokrát
  • Nikdy jsme ale obraz nevysílali po síti
  • Dnes si to vyzkoušíme pomocí jednoduchého MJPEG

Haló, haló, tady brigádní generál Čeněk Kedlubna, velitel 1. tankové divize. Postupujte přes Popudinské Močidľany na Turecký stôl, kde zaujmete střeleckou pozici. Tříštivými granáty a raketomety eliminujte nepřítele, který se ukrývá mezi kopci Třešňovec a Travičná. Zaútočte autonomními tanky Bobík T20.

Zhruba nějak tak by mohl vygradovat hypotetický konflikt budoucnosti mezi Armádou České republiky a separatisty v podhůří Bílých Karpat, do kterého by se zapojily celé divize autonomních strojů počínaje sledovacími UAV a konče robotickými tanky.

Robotickými tanky? A v Česku? Ale jistě, nenechte se zmást, autonomní a dálkově řízené zbraňové systémy totiž samozřejmě vyvíjíme i u nás. Přesvědčili se o tom třeba návštěvníci loňského Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky, který známe spíše pod zkratkou IDET.

taros1.pngImage 006.pngImage 007.png
České robotické vozidlo UGV TAROS s hromadou čidel a kamer. Obraz je ale třeba rádiově přenášet operátorovi u joysticku.

Svůj stánek tu měl tehdy i státní podnik VOP (Vojenský opravárenský podnik), který se už dávno nespecia­lizuje pouze na opravu samotnou, ale i na vývoj nových technologií. Jednou z nich je i projekt šestikolového robotického obrněného vozidla UGV TAROS (PDF) pro vojenskou a civilní sféru.

I když se počítá s tím, že jednou bude robot vybavený třeba ramenem s čidly a kamerami a bude hlídat nějaký strategický objekt, jeho konstrukce stejně tak umožňuje instalaci skutečného zbraňového systému.

c5dbecbd-6097-41fa-9f83-2ee43dc527ea
Britské Raspberry Pi letos představilo novou 12Mpx kameru High Quality Camera s výměnnými objektivy. Za zápůjčku děkujeme českému RPishop.cz, který základní modul nabízí za 1 499 korun.

Každý takový tank či jiný robot potřebuje svoje vlastní elektronické oči a my se dnes podíváme, jak na to. Tentokrát si totiž pomocí populárního prototypovacího armového minipočítače Raspberry Pi 4 a 12Mpx kamery s výměnnými objektivy Raspberry Pi High Quality Camera postavíme IP kameru.

Kameru, která po spuštění nastartuje svůj vlastní HTTP server s jednoduchým ovládáním a hlavně video ve formátu MJPEG, které snadno přehraje každý dnešní webový prohlížeč. Ale pěkně popořádku...

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: U.S. Navy chce do své flotily velká autonomní hladinová plavidla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,