Pojďme programovat elektroniku | Python

Programování elektroniky: Přesuneme styl z fotografie na webkameru i bez A.I.

  • Představte si, že chcete přesunou barvy západu Slunce na jinou fotku
  • My si to dnes vyzkoušíme na pár řádcích kódu v Pythonu
  • Přesuneme barvy hor i zeleného lesa na webkameru

Čas od času napíšeme o nějaké další futuristické technice z ranku neuronových sítí a umělé inteligence, která transformuje vstupní obrazový snímek takovým způsobem, jak to dříve nikdo nedokázal.

Krásným příkladem je třeba tento dnes už starší experiment Deep Photo Style Transfer z roku 2017 od Adobe. Inženýrům se tehdy podařilo vycvičit neuronovou síť, aby přenášela obrazový styl z jedné fotografie na druhou.

849398e6-cc96-48a8-be9a-bfe9f8280539
Technologie Adobe pro přesun stylu mezi fotografiemi pomocí neuronové sítě

Výsledek vypadal přinejmenším na papíře velmi dobře, pokud totiž použili jako zdroj třeba fotografii večerního ozářeného města a jeho styl přenesli na fotografii úplně jiného města pořízený o pár hodin dříve ještě za světla, výsledkem byla opět noční a věrohodná fotografie. Dokonalá fikce!

Přesuneme styl na pár řádcích kódu

Dnes si něco takového vyzkoušíme sami. Bude to ale mnohem primitivnější a co je nejdůležitější, nebude v tom ani gram jakékoliv umělé inteligence, strojového učení a neuronových sítí. Ono by se totiž skoro už i zdálo, že všechna obrazová kouzla dnes dokáže jen nějaká další A.I., což je slovíčko, které dobře prodává, ačkoliv se mnohdy jedná jen o prostou základní statistiku a práci s histogramem.

Vyzkoušíme si přenos barev a jejich jasů z jednoho snímku na druhý – respektive na video z naší webkamery připojené k počítači. Napíšeme si to v populárním Pythonu pomocí knihoven OpenCV a SciKit-Image, hlavně to ale zvládne i naprostý zelenáč, celou magii totiž nakonec provede jeden jediný příkaz.

Tak jdeme na to!

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Vesmírná technika: Mise sondy LADEE podrobně. Sledovala i vliv meteoritického roje na Měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,