Twitter

Programátoři Twitteru museli změnit slovník. Už nesmí říkat master, slave nebo blacklist

Amerikou aktuálně hýbe iniciativa „Black Lives Matter“, která po delší době s vyšší intenzitou rozvířila problematiku rasové diskriminace ve společnosti. Dopady jsou leckdy nečekané a dotknou se i takového oboru, jako je programátorská terminologie. 

V počítačové terminologii se používají výrazy, které sice vznikly přirozenou cestou, někdy však na základě společenských standardů, které se nyní jeví jako nevhodné. Řídící proces se označoval jako master (pán), ten podřízený jako slave (otrok), seznam zakázaných slov jako blacklist, povolené výrazy naopak jako whitelist. Podvědomá asociace s otrokářskou minulostí se nyní části americké společnosti příčí.

Ještě před pár týdny tyto příklady působily jako velmi krajní příklad, který nebude v praxi nikdo řešit, ale nyní se ukazuje, že opak je pravdou. Twitter oznámil, že se těmto výrazům ve svém kódu vyvaruje, aby „odrážel hodnoty společnosti a reprezentoval všechny lidi, kterým slouží.“ Oznámení doplnil hashtagem #WordsMatter, tedy že na slovech záleží

Twitter bude po svých vývojářích požadovat, aby takové výrazy dále nepoužívali. Jako inspiraci pro náhradu těch škodlivých Twitter ukázal tabulku náhradních řešení:

image.png

Aktuálně se nejvíce řeší rasová diskriminace, ale ozývají se i zástupci genderové problematiky, kterým se například nelíbí označování konektorů jako male (samec/muž) a female (samice/žena). 

Diskuze (91) Další článek: Windows 10 získávají nový Start a lépe integrovaný Edge. Prozatím v betaverzi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,