Programátor virů za mřížemi

Jeden z nejznámějších autorů virů byl zatčen. Možná ho lépe znáte pod přezdívkou Vecna, jako člena virové skupiny 29A.
Jeden z nejznámějších autorů virů byl zatčen. Možná ho lépe znáte pod přezdívkou Vecna, jako člena členem virové skupiny 29A. Skupina fungovala dál i přesto, že z ní odešel, jejími členy jsou dokonce i dva Češi – Benny a Prizzi, kteří patří mezi aktivnější členy. V posledním čísle 29A zinu najdete několik článků a zdrojových kódů právě od těchto dvou autorů.

Vecna začínal s viry Ultimate family, které nebyly tak nebezpečné. Proslavily ho hlavně viry z kategorie Vecna, které byly bootovací a rezidentní. Poté naprogramoval vir Cocaine, který dokáže vedle PE EXE souborů pro Win 95 napadat i textové soubory ve Wordu. Pravděpodobně posledním Vecnovým virem byl Win95.Babylonia, který vedle PE EXE souborů napadá i soubory HLP ve Windows. Stejně jako Cocaine se šíří i pomocí mailu. Vir se také snaží připojit k Internetu, aby si stáhl rozšiřující plug-iny. Známé jsou zatím čtyři. První obsahuje samotný vir, druhý zobrazí na obrazovce pozdrav od Vecny, třetí nainstaluje červa pro šíření viru pomocí IRC a čtvrtý pošle údaje o infikovaném počítači na zvláštní adresu.

Vecna byl před několika dny zatčen brazilskou policií. Zatím není jasné, zda měl problémy se zákonem kvůli programování virů, nebo šlo o jiné důvody. Přesto si uživatelé alespoň na chvíli mohou oddechnout, protože Vecna to teď nebude mít s přípravou virů jednoduché.

Diskuze (7) Další článek: Perličky od SGI

Témata článku: , , , , , ,