Program: Windows Registry Guide 2003 – tipy a triky pro registry

Míváte potíže s nastavením parametrů vašeho PC? Víte, nebo jste se někde doslechli, že zrovna váš problém se dá jednoduše vyřešit nastavením klíče v registrech? Jak ale zjistit, který je ten pravý? Můžete se pokusit pracně prohledávat internet nebo jednoduše využít naši dnešní utilitu.

Hned na začátku článku musí vše uvést na pravou míru - dnešní program Windows Registry Guide 2003 vlastně ani programem v pravém slova smyslu není. Jedná se o dokumentaci, nebo chcete-li návod ve formě programu (internetového prohlížeče), který obsahuje spoustu různých i utajených nastavení systému. A jak už název napovídá, úzce souvisí právě s registry. Pro zajímavost uvádím, že tento program není jediný ze stejné stáje, má další bratříčky – Security Guide, Software Guide a tak podobně.

Po velmi jednoduché instalaci a spuštění utility se vám zobrazí jediné okno programu, rozdělené do tří částí a velmi podobné hybridu mezi Windows Help a Internet Explorer. Jedna část okna se jako prohlížeč také chová. V horní části je lišta s několika volbami. Jejich funkce jsou ale natolik jasné a zřejmé, že se o nich ani rozepisovat nemusíme. V levé části okna, kterou můžete schovat (tedy pokud ji nebudete potřebovat), pak najdete tři záložky - Obsah, Vyhledávat a Oblíbené položky.

Zastavme se teď u první z nich, u obsahu. Ten je členěn do šesti hlavních kapitol – Hardware, Network, Security, Software, Tips and tricks a Wndows. Každá z nich se větví na další podkapitoly. Pomocí obsahu je tak v praxi velmi jednoduché najít problematiku, kterou potřebujete. Pokud se však některé problémy dotýkají více kapitol, najdete je ve všech dotčených. Druhá záložka, vyhledávání, se pyšní svou obvyklou funkcí. Po zapsání hledaného slova a stisku klávesy tak program zobrazí všechna témata, která zadanému klíči odpovídají. Obecný klíč samozřejmě vede k nalezení stovek odkazů a tak si dobře rozmyslete zadaná slova. Ve třetí záložce lze vytvořit oblíbené položky. Zde tak můžete ukládat odkaz na vyhledanou stránku.

Po kliknutí na položku v Obsahu nebo výsledku po vyhledání klíčového slova se zobrazí v pravém okně všechny tipy a návody, které se k ní vztahují. Je to vlastně také seznam, ve kterém najdete řešení svého konkrétního problému. Má vždy hlavičku (ve formě odkazu) a krátký popis problematiky, kterou řeší. Za hlavičkou je uvedeno, pro kterou verzi Windows je uvedený tip platný. Zvolíte-li poté jeden odkaz a kliknete na něj, zobrazí se vám řešení - tedy úplný a vyčerpávající popis, jak přidat, změnit nebo zrušit klíč v registrech, včetně příkladu.

Úprava registrů je opravdu jednoduchá, musíte si ovšem dávat pozor, abyste při editaci neudělali nějakou chybu. Na druhé straně mnozí z vás v diskusích k našim článkům uvádějí, že ne vše se musí řešit pomocí nepraktických utilit a programů – lze to provést i jednoduchou změnou registrů. Doufám, že zrovna ty náš dnešní  „program“ uspokojí.

Program: Windows Registry Guide 2003
Homepage: http://www.winguides.com/
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98//ME/NT/2000/XP
Download: Živě (1,4 MB)

Diskuze (21) Další článek: Ukázkové snímky z nové Minolty Dimage Z1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,