Program: WebReaper – brouzdejte na svém PC

Patříte mezi „modemáře“, pro které má každá minuta na internetu cenu zlata? Máte pevné připojení, ale vaše platba je závislá na objemu přenesených dat? Nebo si jenom chcete prohlédnout svůj oblíbený server a přitom vás nezajímají na něm umístěné obrázky a zvuky? Pak by vám mohla vyhovovat naše dnešní utilita.

Není to tak dlouho, co jsem při delším pobytu na internetu pociťoval nepříjemné vyprazdňování peněženky. Nepopírám, s příchodem mikrovlnného připojení bez limitu přenesených dat se tyto pocity vytratily. I přesto si však dovedu velmi snadno představit situace, kdy může být mnohem lepší a jednodušší prohlížet si obsah WWW stránek offline na svém PC. Právě k tomuto účelu je určen program WebReaper - pomocí něj si tak můžete stáhnout kompletní obsah webu, nebo z něj vypustit animace, zvuky či obrázky. Uložené stránky pak lze prohlížet pomocí vašeho oblíbeného internetového prohlížeče.

Po jednoduché instalaci a spuštění na vás čeká poměrně složitě vypadající okno s mnoha informacemi. Na první pohled se zdá, že ovládnout tuto utilitu nebude tak snadné. Z počátku volbám nevěnujte zvýšenou pozornost a raději spusťte první stahování. Obsah všech okének je poté již více či méně jasný. Pod menu je vlevo políčko, do kterého zadáváte URL adresu serveru, který chcete stáhnout k sobě na disk. Tlačítka napravo vám umožňují spustit/zastavit stahování, nastavit utilitu, otevřít/uložit profil, pracovat s filtry a seznamem URL adres, které se stahovat nemají. Poslední volbou je klasický Help.

V dalších oknech se vám zobrazuje průběh probíhajícího stahování. V horním je vypisována komunikace se serverem, níže lze najít informace o stahování jednotlivých souborů. Vlevo dole naleznete strukturu stránek s jednotlivými odkazy, uprostřed URL adresy a jejich názvy a konečně vpravo můžete vidět a nastavovat filtry pro platný profil. K dispozici je hned několik typů filtrů: hloubka stahování, datum poslední modifikace, stránky, které byly změněny v posledních x dnech, nejdelší čas pro stažení souboru, přípona souboru, stránky obsahující klíčové slovo, velikost objektu a podobně.

Základní nastavení programu je (s výjimkou výše popsaných filtrů) poměrně jednoduché. Obsahuje tři záložky – ta první (General) je určena k zadání user agenta, cesty k logovacímu souboru a typu písma oken. Druhá – Save, popisuje kam a jaké typy souborů se mají ukládat. V další nastavujete vlastnosti Treadů a v té poslední (Security) potom autorizaci pro stránky, které to vyžadují.

Program: WebReaper v9.8
Homepage: http://www.webreaper.net/ 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (934 kB)

Diskuze (5) Další článek: Vyjádření ministra Mlynáře k nové podobě ADSL

Témata článku: , , , , , , , , , ,