Program: Siren – matrika ve vašem PC!

Hromadné přejmenování? Absolvovat tento proces jednotlivě po každém konkrétním souboru je časově náročná, komplikovaná a také nenáviděná činnost. To ovšem neplatí s programem Siren. Obětujete-li trochu svého času, získáte v něm užitečného pomocníka, který se neomezuje jen na prosté přejmenování zadaných souborů.
Program Siren francouzské firmy Scarabée Software je jedním z mnoha, které vám mohou ulehčit v běžných situacích velmi otravnou a nepříjemnou práci - hromadné přejmenovávání souborů. Záměrně jsem použil sloveso „mohou“, protože jeho používání není vzhledem k systému přejmenovávání podle výrazu zrovna nejjednodušší (například tato činnost ve velmi oblíbeném Total Commanderu je uživatelsky přívětivější) . Na druhé straně – pokud si nejpoužívanější výrazy vryjete do paměti, bude vše podstatně jednodušší, tak jako instalace programu. Ta se omezuje pouze na rozbalení a spuštění utilitky, což jistě potěší všechny odpůrce registrů a programů, které jej zasypávají množstvím nepotřebných hodnot. Veškeré nastavení tak najdete v Siren.ini, registry jako by neexistovaly.

A na co si tedy s touto utilitkou můžete troufnout? Jak už jsem napsal výše, umožní vám přejmenovávání souboru/souborů podle předem zadaného výrazu. Vzhledem k dobře propracované nápovědě se spoustou příkladů (až na typ písma, které není na větší obrazovce dobře čitelné), není třeba systém dlouho studovat. Po kratší době si zkratky hravě zapamatujete, zvláště jste-li angličtinou vládnoucí jedinci. V silné většině případů jsou totiž zastoupeny prvními písmeny anglického výrazu. Snad nepohrdnete několika příklady:

%f - plné jméno souboru,
%b - "base" jméno (bez přípony),
%e - “extension“ přípona,
%s - velikost v bytech,
%sk - velikost v Kb …….

Kromě uvedených příkladů umí program pracovat i s informacemi asociovanými se souborem – do výrazu pro přejmenování tak můžete bez opisování vkládat jméno, příponu, čas, datum a další. Všechny tyto informace jsou také vždy zobrazeny v okně. Které konkrétně, to již záleží na vašem nastavení volby Options – Columns (standardně vidíte všechny).

Další možností, mimo výrazů určených pro vlastní přejmenování, je záměna malých a velkých písmen. Plně funkční jsou také funkce pro vypouštění znaků ze jména souboru, nebo jejich výměna za znaky odlišné. Sirena se navíc pyšní také užitečným „alarmem“. Dojde-li ve zobrazené directory k jakékoliv změně, program se ozve s dotazem, má-li se daná knihovna znovu načíst ve své nové podobě. K upozornění navíc dojde nejen v případě, že přibyl nebo ubyl nějaký soubor, ale i změnila-li se jeho velikost.

Uživatelsky příjemné rozhraní není synonymem, kterým bychom mohli počastovat utilitu Siren. I tak však můžeme s jistotou říci, že ve své třídě nepatří k podprůměrným. Obětujete-li trochu času a nutné trpělivosti, výsledek za tuto námahu jistě stojí.

Program: Siren 1.50
Homepage: http://perso.wanadoo.fr/rplr/scarabee/en/Siren.htm 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (249 kB)

Diskuze (6) Další článek: Konečné AVG 7 k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , ,