Program: Netlimiter – data pod kontrolou

Kontrolovat příchozí a odchozí data vašeho PC není nikdy na škodu. Není totiž od věci mít dokonalou představu, jak a který program komunikuje s okolím, a mít ho také tak trochu „pod kontrolou“. Naše dnešní utilita vám v tom může jednoduše pomoci.
Zapojení počítačů do interní sítě a jejich připojení k internetu se v současné době stalo samozřejmostí, která však s sebou přináší množství nejrůznějšího nebezpečí. Jednou z největších hrozeb je odesílání dat z vašeho počítače, ať již oficiálně (používáte-li v místní síti sdílené soubory, stahujete data z internetu pomocí Kazaa, Bit Torrent nebo jiných utilit) nebo skrytě – tak jak se o to stará nejrůznější spyware. U špionů nemusíme zdůrazňovat jejich nebezpečí a tedy i nutnost zamezit jejich činnosti. Ani ostatní programy však nemusí být neškodné a nechceme-li je rovnou zakázat (někdy to ani nejde), přijde vhod i možnost omezit přenosovou rychlost a tak partnerovi na „druhé“ straně kabelu jeho činnost znechutit. A právě k tomu je určen program Netlimiter.

Grafické rozhraní programu je poměrně jednoduché a měnit ho lze jen velmi minimálně. Jedinou změnou, kterou můžete udělat, je zobrazit nebo schovat panel Property Windows, který je standardně zobrazen vlevo od hlavního okna programu. V jeho horní části najdete nastavení rychlosti linky pro download a upload. Zde je nutné dodat, že toto nastavení nemá samozřejmě vliv na samotnou rychlost připojení – konkrétně totiž představuje limit pro nastavení těchto rychlostí pro jednotlivé programy. Mimo to můžete zapnout checkbox pro spouštění programu při startu Windows, zjišťování nové verze programu a takzvaný Loopback filtr, který monitoruje IP adresu 127.0.0.1 (používají ji některé aplikace pro interní komunikaci na lokálním počítači). V dolní části panelu jsou potom zobrazeny vlastnosti (Properties), které se vztahují vždy k informacím zobrazeným v dolní části hlavního okna.

Hlavní okno je stejně jako panel s nastavením rozděleno na dvě části. V té horní jsou zobrazeny všechny programy, které nějakým způsobem komunikují s okolím. Tyto programy si utilita vyhledá při svém startu sama a jejich aktivitu monitoruje po celou dobu, kdy je aktivována. Umí také zjistit a zobrazit nové programy, které začaly využívat komunikaci. Zobrazené utility jsou rozděleny do tří skupin. V první jsou zařazeny aplikace online, v druhé offline a v té třetí programy, které jste zařadili mezi hidden – skryté. U každého, vlevo od jeho jména, najdete box zobrazující procesy, které spustil. Nejdůležitější je však funkce nastavení rychlosti přenosu data, tedy uploadu i downloadu. Ve spodní části hlavního okna jsou zobrazeny údaje o činnosti vybraného programu (označeného v horní části okna) a to především grafický průběh komunikace (záložka Aktivity), podrobná statistika (záložka Stat) a informace o programu (Info). Dále zde najdete záložku Scheduler, pomocí které můžete naplánovat zapnutí a vypnutí limitu rychlosti pro přenos dat nebo ho nastavit na vámi požadovanou hodnotu.

Program: Netlimiter 1.25
Stránky: http://www.netlimiter.com/
Licence: Shareware, 28 dní, $29.95
Operační systémy: Windows 98/Me/NT/2000/XP
Download: Živě (626 kB)

Diskuze (17) Další článek: Viry slaví dvacáté narozeniny

Témata článku: , , , , , , , , , ,