Program: MiTeC System Information – vše o vašem počítači

Diskuze čtenářů k článku

Abakus  |  19. 10. 2003 12:38

Docela mě mrzí, že tady čtu jen negativní ohlasy.

Nikdo z kritiků nedokázal ocenit fakt, že není třeba NIC instalovat. To je třeba jedna z mála věcí, které mě na Fresh Diagnose, Aida32, Belarc Advisor apod. vadí.

Někdy je třeba rychle (a bez restaru) zjistit, co je daný stroj zač, někdy se to hodí i pro server. Kdybych měl bootovat nějaké Linuxové CD, tak to uže takový vopruz, že je jednodušší se podívat do správce zařízení a následně do BIOSu. A co se týče jiných utilit, tak nevím jak ostatní, ale já jsem toho názoru, že čím měně se instaluje a deinstaluje, tím lépe.

Je pravda, že pořád je hodně počítaču s instalovynými win9x, ale s takovými se už bohudík nemusím moc potkávat. Zkusil jsem si otestovat program na mém stroji v práci (mb. Intel D815EFVL, Intel Pentium III 800 MHz, žádné přetaktování, protože to je stejně jen cesta do pekla...) a výsledek je perfektní.

Já jsem s programem maximálně spokojený, díky za něj, určitě mě mockrát pomůže. Podotýkám, že se nejen profesně zabývám hw i sw, instalací i správou. Chápu, že tato utitilka není nic pro uživatele, kteří si na svém domácím PC vyvádí nejrůznější kejkle, ale u těch jaksi předpokládám, že ví, co mají ve své pixle nainstalováno. Dost dobře si nedokážu představit přetaktovaná a jinak laděná PC v podnikové sféře - pokud to administrátor dovolí, je to sebevrah.

Takže si myslím, že negativní ohlasy jsou spíše od lidí, kteří nedokáží ocenit skutečný přínos programu, těm ostatním ji doporučuji.

P.S. Pro eventuelní šťouraly: Nemám nic společného s autorem článku, poprvé jsem se o něm i programu dověděl před chvílí ze zive.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  16. 10. 2003 10:20

Co se tyce informaci ze SMBIOSu, tak opravdu to nelze brat za smerodatne a u starsich verzi SMBIOSu se toho nesmite drzet a pokud se toho drzite, tak alespon by nikdo zde nemel psat takovy nesmysli jako predchazejici uzivatel. Mimochodem mne to tady u sve desky info ze SMBIOSu ukazuje pitomosti a taky to neni chyba detekce,  jsou to chybne informace z me desky, nikoliv ze software. Otazka samozrejme je do jake hloubky uvedene informace jdou a co lze zjistit pod kterym systemem. Myslim si, ze to zdaleka nedosahuje urovne Sandry, HwInfo, AIDy nebo Hnet Info, dalsi vec je ta, ze udelat produkt podobny tem jiz 4 zminenym je zrejme nekolika leta a tvrda prace. Nadruhou stranu MiTeC je FREE a co byse zdarma nechteli?!?!?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  16. 10. 2003 15:32

Mě je jako uživateli šumafuck odkud si ty informace tahá. Jestli jenom opisuje blbosti které jsou uloženy jinde je jeho problém.

jak už jse, se zmínil, tenhle program je i zadarmo drahý a IMHO mnohem lépe poslouží nabootovat z CD linuxovou distribuci a projet si /proc.


BTW Když už ho tak hájíte, neuměl byste objasnit, kde se vzala informace že CPU běží na 600 MHz ? Ze zmiňovaného SMBIOSu těžko, protože údaj tam není. Logicky vzato - kdyby tam informace o FSB byla, určitě by se ve výpisech objevila. Takhle jde nejspíš o výpočet podle vnitřních časovacích registrů CPU a ještě k tomu zaokrouhlený. Což je samozřejmě špatně, protože správný údaj 606 by mě mohl trknout a aspoň naznačit že něco nehraje, zatémco zaokrouhlená hodnota 600 vypadá jako "poctivých" 6x100 MHz.

Takže závěr : ne, tenhle program bysme nechtěli ani zadarmo (a věřím že spousta uživatelů kteří ho zkusili bude souhlasit).


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
whitebeard  |  16. 10. 2003 16:26

naprostý souhlas, docela jsem se vyděsil, co za ptákoviny mně to ukázalo, Štěstí, že používám k diagnostice jiné programy a tenhle jsem vyzkoušel jen ze zvědavosti. Ten, kdo by se na tenhle program spoléhal, spláče nad výdělkem. A neomlouvá ho ani že je free, FreshDioagnose je taky free a dá se na něj spolehnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xuan  |  15. 10. 2003 11:23

slaby odvar HWinfo32

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  15. 10. 2003 08:22

Jenom namátkou :

RAM :
=====
Socket Designation A1
Type DIMM, SDRAM
Size 128 MB
Speed 7 ns

Detail - správně by mělo být "128 MiB". A jinak ? Dá se o pamětech zjistit míň informací než tady vidíme ? Těžko.


Info o CPU (Computer - Motherboard - SMBIOS DMI - Processor(s) - Intel) :

Socket Designation Slot 1 / Socket 8
Frequency 600 MHz
External Clock 100 MHz

To je totální kravina. Ten procesor je PIII 550 (5,5x100) taktovaný na 5,5*110=605. JENŽE POKUD TATO UTILTA NEDOKÁŽE ZJISTIT PŘETAKTOVANÝ CPU, JE TOTÁLNĚ NAPRD !!!


Další maličkosti už ani skoro nestojí za řeč :

Popis PCI :
...
Current Usage : InUse

No jo, ale čím je obsazená ?


Popis AGP :
Chybí inofrmace, jaké rychlosti AGP podporuje ? Jaké přenosy (SBA, Fast Writes) ?

Popis vidokarty : dtto + jakékoliv bližší info. u mě zjistil :
Chipset :
DAC :
Memory : 4204471 B (4 MB)
BIOS String :

Přitom má 128 MiB ...


Je to zkrátka totálně ubohý. To už se dozvím víc, když nabootuju nějakou linuxovou distribuci z CD a projdu si informace v /proc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Mutl  |  16. 10. 2003 08:09

Jen bych chtel podotknout, ze napr. zminovana nepresnost v sekci "Info o CPU (Computer - Motherboard - SMBIOS DMI - Processor(s) - Intel) :" vznika pouze tim, ze informace, ktere jsou v SMBIOSu, jsou nespolehlive a kazdy kdo o tom neco vi, se nad tim nepozastavuje. Nicmene vypis SMBIOSu  povazuji za soucast systemovych informaci a proto je zde uvaden take. Spravne informace o procesoru by mely byt sekci "Central Processor(s)".

Dalsi vec, ktera je zde vytykana je Popis PCI. o kdyby se autor prspevku obtezoval do sekce "Bus", nalezl by zde informace o obsazeni jednotlivych slotu i s doplnujicimi informacemi. (Bohuzel ale zatim jen u NT systemu). Pokud testoval program pod 9x tak ma pravdu.

Informaci o pameti je skutecne pomalu, zatim vic neumim. (jen opravdu nevim co je MiB, ze by Men In Black?)

Na zaver bych chtel podotknout ze program je pouze demonstracnim doplnkem ke komponente pro Delphi, takze se nejedna o samostatny produkt, ktery by chtel soutezit se zminovanym HWInfo32.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  16. 10. 2003 15:22

Computer - Central Processor(s) - Intel Pentium III - 600 MHz

CPU Name Pentium III
Vendor Intel Corporation
Frequency 600 MHz
Codename Coppermine (0.18 um)
Family / Ex 6 (6h) / 0 (0h)
Model / Ex 8 (8h) / 0 (0h)
Stepping 1 (1h)
Brand 2 (2h)
Serial Number 0000-0681-0387-F9FF-0000-0000

Takže frekvence je jen nepřesně, ani slovo o tom, že je zvednuté FSB a žádná informace na kolika ten CPU měl běžet původně.


Do sekce BUS jsem se neobtěžoval, protože tu žádná není (Win98SE).

Ne, MiB není to co si "myslíte", ale jde o vyjádření předpon (které nejso mocnimami 10-ti ale 2). Více viz
http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html

Na závěr bych chtěl podotknout, že tento program demonstroval svou naprostou neschopnost (viz chybějící info o gr. kartě a špatná detekce VideoRAM 4 MiB místo 128 MiB) a přitom jsem ho nemusel ani s žádným jiným jakkoliv srovnávat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Mutl  |  17. 10. 2003 08:18

Tak jsem koukal na ty jednotky a to jsem opravdu netusil, ze neco takoveho je uz 5 let standardizovano.

Ale zpet k programu. Vsechno to, co postradate v mem programu se da zjistit, ale ma to jeden hacek. Jak uz jsem podotkl, jedna se o demo ke komponente pro Delphi (www.mitec.d2.cz) a vzhledem k tomu se snazim vystrihat pouzivani jakychkoliv (i mnou napsanych) externich driveru. A bohuzel prave pomoci nich lze (a zatim neznam metodu jak to udelat bez nich) tyto informace bez problemu zjistit. Jeste by to mozna slo pod Win9x ale priznam se, ze jelikoz smer vyvoje se ubira cestou NT, tak se mi do toho nechce investovat cas.Takhle jsem odkazan na to, co mi sdeli Windows "normalni cestou", tj. registry, BIOS, SMBIOS a API atd. (Proto napriklad absence informaci o sbernici PCI pod Win9x).  A zejmena spolehlivost informaci pod Win9x systemy je velice diskutabilni (To bude asi problem spatne velikosti pameti u video karty, tu ziskavam z registry). Pokud v budoucnu bude cas, asi se pustim do standalone aplikace na toto tema, a pak se muzeme dockat vycerpavajicnejsich informaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor