Program: Filemon – copak se to děje?

Také u svého PC vídáte jev poblikávající led diody pevného disku, přestože je váš plechový miláček právě v tu chvíli v naprostém klidu? Slyšíte, že HDD opravdu zuřivě pracuje? Chcete-li zjistit, co přesně váš harddisk vykonává a co se na něj zapisuje, máme pro vás zajímavou utilitku.

Abych vás dlouho nenapínal, prozradím vám některé podrobnosti o dnes prezentovaném programu hned na začátku dnešního článku. Filemon se řadí mezi dlouhý seznam programů, poskytujících informace o procesech ve vašem počítači – konkrétně se tak jedná o utilitu, která vám umožňuje sledovat přístupy k souborům (tedy jakákoliv manipulace s daty - čtení, zápis a mazání) v reálném čase. Program samozřejmě monitoruje nejen uživatelské, ale i systémové soubory (typickým příkladem jsou DLL knihovny). Z výpisu pak získáte přehled aktivních programů a také informace, se kterými soubory pracují. Odhalit tak lze rezidentní programy, o kterých jste doposud neměli nejmenšího tušení.

Pro všechny odpůrce jakékoliv formy instalací máme radostnou zprávu. Filemon ke svému fungování tento nudný proces nepotřebuje. Stačí jej tak pouze nahrát a začít používat. Přehlédnout byste však neměli následující významné a důležité upozornění - nejste-li uživateli systému Windows 95 nebo novější 98, musíte mít oprávnění administrátora. Jinak podle údajů v Help program nebude fungovat.

Hlavní okno Filemonu

Po startu začne utilita okamžitě monitorovat všechny dostupné pevné disky a také disky síťové (pouze v systémech NT, 200x a XP). Do svého okna poté vypisuje informace o zjištěných přístupech. A co vše vám prozradí? Tedy jen stručně. Čas, běžící proces, typ přístupu, path k souboru, výsledek přístupu a ostatní informace. Chcete-li se dozvědět více o procesu nebo o souboru, stačí na zvoleném řádku stisknout pravé tlačítko myši. Otevře se vám popup okno, ve kterém najdete kromě jiného i volby pro získání dalších informací.

Ještě jsme se však nezmínili o nastavení utility. Důvod je prostý – psát není ve své podstatě o čem. Žádné typické nastavování parametrů v dalších obrazovkách totiž Filemon nenabízí. Chování programu však přesto ovlivnit lze, ať již z menu, pomocí klávesových zkratek nebo tlačítky v liště utility. Můžete tedy spouštět a zastavovat proces monitorování, zapínat a vypínat automatické rolování obrazovky a vymazat okno, respektive informace v něm. Dále potom přepínat zobrazení časového údaje (buď délku trvání procesu, nebo čas, kdy byl spuštěn) a v neposlední řadě nastavit filtr pro zařazení nebo vyřazení procesu (souboru) z monitorování. Posledními dvěma volbami jsou pak nastavení počtu zobrazovaných řádků a vyhledávání informací v okně.

A nakonec jedno upozornění. Doporučuji vám používat filtry a vyřadit z monitorování všechny známé systémové programy. Jinak budete zahlceni velkou spoustou položek, ve které se budete těžko orientovat. Budete-li pak filtry rušit, dejte si pozor, aby vám ve filtru include zůstala hvězdička. Pokud bude tato položka prázdná, program nemá co monitorovat.

Program: Filemon 6.06
Homepage: http://www.sysinternals.com 
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP
Download: Živě (90 kB)

Diskuze (1) Další článek: Amazon.com: tržby rychle rostou, pomohl prý Harry Potter

Témata článku: , , , , , , ,