Program: Dr. Hardware – PC jako na dlani

Co přesně skrývají útroby vašeho miláčka? Mnozí z nás to ví (především pak ti, kteří si vlastní počítač navrhli či sami složili), jiní pouze tuší. Chcete-li tedy proniknout až k samé podstatě věci a dozvědět se všechny důležité informace o vašem plechovém kolegovi, vyzkoušejte dnešní program.
Utilit, pomocí kterých lze prozkoumat váš počítač, všechny jeho komponenty, systém i instalované programy, existuje v současnosti již celá řada. Od jednoduchých až po ty nejkomplexnější a složité. Každý z podobných programů se však od konkurence liší a snad i proto nemusí jediný z nich uspokojit opravdu každého. Naše dnešní utilita Dr. Hardware přináší krom standardních funkcí také možnost otestování PC a systému a následné porovnání výsledků s ostatními typy zařízení.

Při prvním spuštění programu jste upozorněni, co dělat, zatuhne-li počítač po testu či analýze některého ze zařízení. Těžko říci, zda-li mají autoři takové negativní zkušenosti, na mém počítači však vše běželo bez problémů. Vlastní nastavení programu je rozděleno do dvou záložek – různé a pro experty. Faktem zůstává, že nebudete-li nic měnit, bude program fungovat bez problémů. Pro znalce však může být ideální, pokud si některý z nabízených parametrů mohou změnit a otestovat tak počítač přesně podle svých představ.

A co vám tedy tato utilita přináší? Je toho opravdu hodně - i přesto si netroufám tvrdit, že zde najdete naprosto vše. Všechny funkce jsou rozděleny do šesti skupin. V první z nich, Overview, najdete obecné informace o instalovaných zařízeních, diagram využití procesoru, seznam služeb Windows (můžete je odsud i spustit) a konečně prohlížeč BIOSu. Další skupina je věnovaná podrobné detekci a informacím o hardwaru, tedy procesoru, základní desce, pamětím, Biosu, čipové sadě, CMOS, I/O čipu, PCI sběrnici a portům. V následující skupině, Devices, najdete informace a parametry pevných i výměnných disků, grafické karty, ASPI zařízení, řadičů ATA/S-ATA/ATAPI, modemu, tiskáren a multimedií.

Čtvrtá skupina pak přináší informace o Windows. Na čtyřech záložkách je systém rozdělen na parametry o verzi, uživateli a interních update, dále na konfiguraci podle kategorií (knihovny, systémové parametry, typy souborů a podobně), současnou konfiguraci, Internet Explorer a síť. Ve skupině Resources pak najdete systémové zdroje paměti, běžících procesů, hardwarových zdrojů (IRQ, DMA, I/O portů a obsazení paměti), Systém monitor a statistiku souborů. Poslední skupinou jsou poté Benchmarks. Ty vám umožní otestování a porovnat rychlost komponent vzhledem k nastaveným vzorovým zařízením (ty si můžete vybrat ze seznamu). Testovat lze procesor/paměť, multiprocesor, video, pevné disky, ASPI drives a remote drives.

Program: Dr. Hardware 5.0.1
Stránky: http://www.dr-hardware.com/
Licence: Shareware
Operační systémy: Windows 95/98/Me/NT/2000/XP
Download: Živě (2,46 MB)

Váš názor Další článek: Geforce FX5950 Ultra od Gigabyte

Témata článku: , , , , , , , ,