Program: AfterThought Lite – data v úschovně

Každému z vás se jistě čas od času podaří nechtěně zrušit potřebný soubor či knihovnu. Koš jste jako vždy v dobré víře vysypali – na řadu tak přišly programy pro obnovení a záchranu ztracených dat, které však nejsou stoprocentně úspěšné. Rada je přitom jednoduchá. Zálohujte!

Program AfterThought je velmi jednoduchá utilita, jejíž funkce je jasná a zřejmá – můžete ji snadno a rychle použít pro uchování a zálohování celých knihoven se soubory. A protože jsou výsledné zálohy označeny časem svého vytvoření, máte dokonalý přehled o tom, kdy, co a kam jste uložili. Program naneštěstí neumí kopie zpětně obnovit, trocha práce tak zbude i na vás. I přesto jsou pro většinu z nás její služby i nabídka funkcí dostačující. Co tedy utilita AfterThought umí a nabízí obyčejnému uživateli?

Po snadné instalaci a spuštění máte v levé části okna k dispozici pouze několik voleb. Jak tvůrci jistě správně předpokládali, nikdo z nás nebude neustále a dokola zálohovat jen jednu určitou konfiguraci souborů – právě proto jsou tři ze zde zobrazených položek určeny pro vytvoření, otevření a uložení takzvaného schématu. Další čtyři lze využít k spuštění backupu, konfigurace, help a informací o programu. O jednotlivých volbách se již není třeba dále rozepisovat, pro doplnění vám tak nabízím několik slov o konfiguraci. Najdete zde pouho pouhé dvě záložky. Na té první můžete zapnout nebo vypnout volbu automatického počítání velikosti directory. Druhá je poté určena k vytvoření filtru souborů, které se při backupu nebudou zálohovat.

V pravé části okna programu se nachází vlastní konfigurace zálohování. V horní části lze určit cílový adresář - po stisknutí pravého tlačítka se tak objeví popup menu, ve kterém si můžete vybrat k tomuto určenou directory. Program podporuje FTP protokol, data tedy můžete uložit i na vzdálený FTP server. Knihovnu však zde nelze vytvořit, musí již existovat. Dalším malým problémem je poté zobrazení těch existujících – nejsou totiž seřazeny podle abecedního pořadí. Ve střední části obrazovky pak opět stiskem pravého tlačítka myši zadáte soubor či adresář, který chcete zálohovat. Ve spodní třetině okna se vám po spuštění backupu vypisují hlášení, které soubory se právě kopírují.

Jak vidno, utilita AfterThought opravdu neoplývá přehršlí funkcí, nečekejte tedy od ní žádné zázraky. Jistě by jí slušela možnost automatického spouštění backupu podle kalendáře či komprimace ukládaných dat. I tak však buďme vděční za jednoduchou obsluhu a rozhraní, které program nabízí.

Program: AfterThought Lite 1.2.0.0
Homepage: http://www.kinkycode.com
Licence: freeware
Operační systémy: Windows 98/ME/2000/XP
Download: Živě (183 kB)

Diskuze (1) Další článek: Otevřený dopis členům CZ.NIC

Témata článku: , , , , , , ,