Program: ActiveStartup – rychlejší spuštění systému?

Chcete vědět, co všechno váš počítač při startu systému provádí? Co že je to za programy, které vám již na počátku práce dokáží zabrat celou paměť? Potom máte kromě systémových programů k dispozici také naši dnešní utilitu.

Problémy s pomalým nabíháním systému mohou mít nejrůznější příčiny. Mezi ty nejlépe odstranitelné náleží spuštění mnoha utilit, o nichž mnohdy nemáte byť jen minimální tušení. A protože velká většina programů za sebou nedokáže řádně uklidit (a systém Windows to po nich také neumí udělat), zůstává v registrech mnoho balastu, který zabírá místo a také zpomaluje start Windows. Proti podobné „neřesti“ se můžete bránit systémovými prostředky, zvláště programem Regedit a editací nabídky Start. I to však vyžaduje poměrně dobré znalosti. Chcete-li mít vše na jednom místě, je nejjednodušší vyzkoušet program, který vám toto pohodlí nabízí. A jednou z těchto utilit je i ActiveStartup.

Po jednoduché instalaci máte možnost upravit nastavení programu. Je ukryto v menu Tools/Options. Nenajdete zde mnoho voleb, přesto je dobré některé parametry změnit. Ve volbě Interface lze zvolit jazykovou mutaci (čeština zde chybí, zato máte k dispozici slovenštinu) a také nastavit chování programu (spuštění při startu systému, minimalizace na Hlavní panel a podobně). Další volba, Confirmations, vám umožní vyvolat potvrzovací dialog pro ukončení programu, rušení souboru a zařazení programu do Win.ini. Další skupina parametrů pak nese jméno Integration. Je věnována nastavení horkého klíče pro aktivaci programu a také k registraci přípony *.asc, kterou jsou obdařeny soubory vytvářené programem jako backup. Konečně poslední volbou je Monitoring, kde lze nastavit automatickou kontrolu a zadat její interval.

A co vám tedy utilita přináší? Kontrolu a editaci programů spouštěných při startu sytému. Nic víc, nic míň. Vše je velmi přehledně seřazeno a vám tak nedá žádnou práci najít právě tu položku, kterou potřebujete nebo o jejíž existenci jste neměli tušení. Vlevo na obrazovce programu najdete jednotlivé součásti v podobě adresářového stromu. Nejvýše je položka Windows Startup, po jejímž rozbalení se otevřou další tři – Startup menu, Registry a Win.ini. Všechny lze opět otevřít a zobrazit tak jejich podsložky. Položky jsou řazeny hierarchicky a při označení jakékoliv z nich vidíte v pravé části okna její kompletní obsah. To znamená, že při označení Windows Startup budou zobrazeny všechny programy bez ohledu na to, do které skupiny patří. U každého zobrazeného programu pak najdete checkbox, pomocí kterého lze jeho aktivaci při startu vypnout. Další volby pak najdete při stisknutí pravého tlačítka myši nad vybraným řádkem nebo eventuelně jeho označením a zvolením příslušného menu.

Před jakýmkoliv zásahem vám však vřele doporučuji, abyste vytvořili zálohu kompletního nastavení (v menu File) a předešli tak možným obtížím při náhodném vyřazení programu. Poslední poznámkou budiž fakt, že všechny provedené změny se projeví pouze v případě, že stisknete tlačítko Apply all changes. Neuděláte-li to, budete po znovuspuštění programu překvapeni, že zůstalo vše při starém (tak jako já).

Program: ActiveStartup 1.15
Stránky: www.hexilesoft.com
Licence: Shareware, 30 dní, $20
Operační systémy: Windows 95/98/Me/NT/2000/XP
Download: Živě (676 kB)

Diskuze (20) Další článek: 70 % emailů v roce 2004 budou spamy

Témata článku: , , , ,