Google | Internet | Vyhledávače

Profilové karty poskytnou kontrolu nad tím, co ostatní uvidí při googlování vašeho jména

Když na Googlu vyhledáte jméno nějaké známé osobnosti, bude součástí výsledků také speciální karta, obsahující další podrobnosti. V případě „obyčejných lidí“ však nedostanete nic nad rámec běžných výsledků, sestávajících obvykle z odkazů na Twitter, Facebook, Instagram, webové stránky a další články, které je zmiňují.

Server Android Police objevil tři dokumenty podpory Google, které naznačovaly, že se právě toto brzy změní. Google se podle nich připravuje na spuštění přizpůsobitelných karet veřejného profilu pro uživatele. Patrně z důvodu nežádoucí publicity však byly všechny odkazované dokumenty po několika hodinách ze stránek podpory odstraněny.

Profilové karty

Při pohledu do historie je zřejmé, že nejde o nijak novou myšlenku. Dnes již neexistující sociální síť Google+ nabízela možnost nastavení profilu, kde uživatelé mohli určovat, jaké informace budou veřejně dostupné. Kromě toho Google poskytuje od roku 2015 stránku Něco o mně, kde lze ovlivnit, jaké údaje o vás uvidí uživatelé Gmailu, Hangouts, YouTube, Obchodu Play a dalších služeb.

Nové profilové karty, které by se v budoucnosti měly zobrazovat v rámci vyhledávání, se zdají být odlišné a samozřejmě mnohem veřejnější. Není nutná žádná interakce: každý si může vyhledat vaše jméno a získat informace, které se rozhodnete sdílet.

To vám umožní částečně ovládat, jak budete na Googlu prezentováni. Pochopitelně nebudou mazány žádné výsledky vyhledávání – ty by se měly nadále zobrazovat v původní podobě – ale budete moci poskytnout trochu více kontextu a třeba svůj vlastní příběh.

Kdy se novinky dočkáme

Profilové karty zatím nejsou veřejně dostupné a ani samotný Google o nich nijak neinformoval. Jejich existenci potvrdily pouze tři dnes již zrušené stránky podpory vyhledávání Google. Na nich bylo podrobně popsáno, jak někoho najít a nahlásit problém s kartou, a také jak vytvořit a upravit vlastní kartu.

Podle dokumentace měla být uvedená funkce k dispozici na mobilních zařízeních s Androidem nebo iOS. Pokud se uživatel přihlásil k osobnímu účtu a vyhledal své jméno, měla se v horní stránky objevit možnost vytvoření vlastní profilové karty.

Při zadávání byly kromě jména požadovány další informace, například místo či zaměstnání, které měly uživatele odlišit od ostatních lidí se stejným jménem. K dispozici bylo i několik volitelných polí, včetně možnosti nahrát obrázek a zadat kontaktní informace.

Protože Google funkci zatím oficiálně neoznámil, netušíme, kdy bude spuštěna nebo zda již probíhá testování. Zkoušeli jsme to s několika účty, ale možnost editace karty se neukázala. S ohledem na smazání stránek podpory, které ji zmiňovali, předpokládáme, že pokud bude představena, nebude to nejspíš v nejbližší době.

Diskuze (2) Další článek: Svatý grál sportovní cyklistiky. Co je wattmetr a proč jej také potřebujete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,