Profesionální systémy RAID za hubičku - měření

O levných deskách a řadičích podporujících sestavování výkonných / bezpečných diskových polí typu RAID jsme toho na PCtuningu psali opravdu hodně. Teorie říká, že v případě polí RAID Level 0 získáme až dvojnásobnou propustnost a případě RAID Level 1 zase větší zabezpečení dat. Vše je krásné, problémem je akorát ono slůvko "až". Proto jsme se rozhodli, že se za vás na tuto problematiku podíváme a vyzkoušeli jsme čtyři identické 20GB disky Seagate Barracuda III, v šesti možných konfiguracích (od jednoho, dvou až po čtyři disky - včetně odpojení "živého" disku) pomocí tří testovacích programů na dvou operačních systémech. Řadičem RAID byl tentokráte poměrně rozšířený typ HPT 370 (obecné poznatky platí i pro obdobné kontroléry firmy Promise).

V průběhu testů jsem ještě vyzkoušel, nakolik je mirroring odolný proti výpadku jednoho z disků. Stalo se to tak: z ničeho nic ;-) mi vypadl konektor od jednoho disku a to zrovna v průběhu benchmarku. Vypadalo to asi takto:

Musím říci, že pole to skutečně ustálo - vše běželo dál, jakoby se nechumelilo. Diagnostická utilita zobrazila tento stav:

Softwarový data striping / mirroring na úrovní ovládačů

Lze jej zřizovat pod Windows NT a Windows 2000. V diskovém manažéru to vypadá takto:

Toto řešení vám však nezaručí takovou odolnost při poruše disku (při mirroringu) jako čistý HW RAID. Je totiž například nepravděpodobné, že by RAID vytvořený na úrovni ovládačů Windows 2000 uměl po poruše hlavního disku vůbec nabootovat. HW RAID to ale většinou zvládne - provádí totiž svou vlastní detekci při startu BIOSu a může tak vadný disk včas vyřadit z bootovacího poolu a místo něj použít mirror.

Závěr

Zde jsou nejdůležitější poznatky shrnuté do bodů:

  1. moderní disky (jako Barracuda III + mnohé jiné ) dnes skutečně válí
  2. HW mirroring se jeví jako velice dobrý způsob ochrany dat při poruše jednoho disku
  3. stripping rozdělením zátěže na dva disky přináší narůst výkonu 10%-15%
  4. od čtyř disků můžete očekávat + 17 až + 25% (oproti režimu Single drive)
  5. současný stripping a mirroring (RAID 1+0) na 4 disky se výkonově neosvědčil...

joro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,