Profesionální střih videa v Adobe Premiere CS3

Ústředním programem balíku Production Premium CS3 firmy Adobe je software pro nelineární střih videa s názvem Premiere Pro.
Kapitoly článku

Na rozdíl od většiny ostatních produktů nové řady sám o sobě nepřináší tolik zásadních novinek. Ačkoliv se změny týkají především přibalených aplikací, jedná se v každém případě o vítaná vylepšení. Podívejme se tedy, co nového s Premiere Pro CS3 a úzce spolupracujícími programy dokážeme.

Systémové nároky

Windows: Procesor Intel Pentium 4 a novější (2 GHz pro DV, 3,4GHz pro HDV), nebo AMD s instrukční sadou SSE2 (Athlon 64, Sempron, atd.); operační systém Windows XP SP2 či Vista, 1 GB RAM na DV a 2 GB RAM pro HDV; 10 GB na HDD

Macintosh: Vícejádrový Intel procesor; Mac OS X v.10.4.9; 1 GB RAM na DV a 2 GB RAM pro HDV; 10 GB na HDD

Součásti instalace

Zakoupíte-li Premiere Pro CS3 samostatně, získáte současně i několik dalších programů „zcela zdarma“. Zní to skoro jako z teleshoppingu, ale taková je zřejmě nyní obchodní politika Adobe. S Premiere obdržíte navíc program pro DVD authoring Encore DVD CS3 a také nástroj pro přímé nahrávání videa na disk OnLocation CS3, který patří do kategorie sdílených aplikací.

Pokud budete kupovat celý balík Production Premium, kromě výše uvedených programů na vás čekají ještě nové verze následujícího software: Photoshop, Illustrator, Flash, Soundbooth a After Effects.

Součástí balíku jsou dále sdílené programy Ultra (pro klíčování videa), Device Central (simulátor mobilních zařízení), Bridge, Dynamic Link a další.

01.png
Úvodní okno Premiere Pro CS3

Většinu z nich pravděpodobně již znáte, Soundbooth, Ultra a Device Central jsou ale v řadě produktů Adobe novinkami.

Soudbooth v balíku nahrazuje specializovaný audio software Adobe Audition CS2. Jedná se o poměrně jednoduchý program, který ale bohatě postačuje pro většinu střihačské práce. Umožňuje mimo jiné i vizuální editaci zvuku ve spektrálním zobrazení a také disponuje možností vytvořit si s pomocí předem vytvořených vzorů hudební doprovod jako šitý na míru vašemu projektu. Něco navíc si o Soundbooth řekneme ještě dnes, podrobnější recenzi očekávejte v některém z příštích článků.

Nové aplikaci Adobe Ultra CS3 se budeme rovněž podrobněji věnovat jindy. Nyní bych ale rád zmínil alespoň to, že výrazně zkvalitňuje a zjednodušuje proces klíčování, který dosud býval v Premiere Pro spíše z nouze ctností.

02.png
Klíčování videa s pomocí Adobe Ultra je opravdu snadné

Samotná Premiéra

Zdá se, že většinu invence vyplácali vývojáři a návrháři na podpůrné aplikace, a méně se již snažili přinést žhavé novinky do samotné Premiéry. Výsledkem je tedy nový program, který by však většina uživatelů označila spíše pořadovým číslem 2.5, než jako plnohodnotnou novou verzi.

Slzu v oku se však Adobe snaží zamáčknout alespoň několika novými funkcemi.

Nové funkce

Time Remapping, jak pracovat s časem

Hlavním a dá se říci že pro mnohé i jediným velkým tahákem přímo v Premiere Pro, který na nové zákazníky firma Adobe nasadila, je opěvovaná funkce Time Remapping. Všude se píše jak je skvělá a jaké má intuitivní ovládání. Nikdo se již ale nezmíní o tom, že v jiných programech obdobné možnosti plynulé manipulace s rychlostí přehrávání již dávno jsou.

Abychom ale jen nehanili, z pohledu uživatelů Premiere Pro jde o novinku, která rozhodně neurazí. Pomocí této funkce, kterou naleznete mezi základními efekty každého klipu (po boku Motion a Opacity), snadno vytvoříte klíčové snímky díky nimž lze měnit rychlost přehrávání. V okně Effect Controls po klepnutí na klíčový snímek lze transformovat křivku, která určuje rychlost přehrávání a rozhodně nemusí být lineární.

03.png
Funkci Time Remapping nalezneme v okně Effect Controls
04.png
Změna rychlosti pomocí klíčových snímků a průběhové křivky

Zajímavé je, že narozdíl od After Effects, kde se s Time Remappingem rovněž setkáváme, v Premiere Pro není změnou ovlivněno přehrávání audia. To má za následek absenci zajímavého zvukového efektu. Pokud tedy kus videa zpomalíme, audio skončí o poznání dříve.

05.png
Zpomalením části videa dojde k desynchronizaci s audiem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,