Prodeje počítačů v ČR: notebooky stále v kurzu

Celosvětová finanční krize sice zasahuje do českého automobilového průmyslu, prodejů počítačů se však evidentně příliš netýká. Osobních počítačů se v Česku prodává stále více a letošní nárůst prodejů oproti loňsku je přibližně 20%. Hlavním tahounem jsou notebooky, počet prodaných nových stolních počítačů se ustálil. Uvedl to dnes ekonomický web Finanční noviny.

Zdroj dále uvádí, že přenosné počítače tvoří 54%, tedy většinový podíl z celkového počtu 1,2 milionu osobních počítačů prodaných v Česku. Notebooky v prodejích převálcovali stolní počítače už loni a očekává se, že se tento trend ještě nezastaví. Notebooky totiž kromě náhrady stolních PC fungují zejména jako produkty, které oslovují nové skupiny zákazníků. Stolním počítačům se zatím stále daří především ve firemní sféře, kde jejich odbyt setrvává.

Osobně neočekávám nějaký zvrat v tomto vývoji. Letošní předvánoční trh pravděpodobně ovládnou levné mininotebooky, které se letos postupně vyrojily a získávají na oblibě. Oproti průkopnickým modelům se zvyšuje jejich výkon při zachování příznivé ceny, navíc se značně rozšířil výběr. Náročnější uživatelé v současné době najdou uspokojení v noteboocích s cenou kolem dvaceti tisíc. Po odeznění boomu mininotebooků lze očekávat podobný nástup miniaturních stolních počítačů, které by mohly ve statistikách nárůst podílu notebooků trochu zbrzdit. Klasické stolní počítače však mohou oslovit stále menší skupinu uživatelů.

Diskuze (1) Další článek: Po inštalácii Windows 7 čakalo na účastníkov PDC 2008 prekvapenie

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,