Notebooky | Počítače | Statistiky

Prodeje počítačů a notebooků stále rostou. HP začíná oslabovat

Analytické společnosti IDC a Gartner zveřejnily čerstvé statistiky prodejů počítačů a notebooků po celém světě a data ukazují, že trend je nadále pozitivní a prodeje při meziročním srovnání stále rostou.

Statistiky zahrnující data za druhé čtvrtletí letošního roku ukazují, že se dle IDC prodalo přes 83 milionů počítačů a notebooků, což představuje meziroční růst o 13,2 %. Čísla Gartneru jsou trochu nižší – 72 milionů kusů a meziroční růst 4,8 %.

Na prvním místě v prodejích se stále drží Lenovo, na druhém místě je HP, třetí je Dell a na čtvrtém už celkem stabilně Apple. Podle dat IDC nejvíce meziročně roste Acer o 17,6 %, u Gartneru je to naopak Asus s 16 %. Nejhorším v obou případech je však HP, které meziročně vyrostlo jen o 2,7 % dle IDC a podle Gartneru se dokonce prodeje HP propadly o 11,3 %.

Snímek obrazovky 2021-07-14 v 13.28.19.pngSnímek obrazovky 2021-07-14 v 13.28.47.pngprUS48069721-F-1.png

Jak je vidět, jedná se o odhady a přibližná čísla, které se mohou v některých případech značně lišit. Celkově ale statistiky ukazují, že o počítače a notebooky trvá zvýšený zájem.

V řadě oblastí přitom současná čipová krize způsobuje i mírné tlumení, protože zkrátka není možné uspokojit veškerou poptávku, obzvláště v oblasti moderních výkonných grafických karet a procesorů, které jsou součástí počítačů a notebooků.  

Váš názor Další článek: Evropská unie plánuje od roku 2035 zakázat prodej aut se spalovacími motory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,